Hoe
ongemakkelijk
ben jij?

De stilte in de lift, de ontdekking van een open gulp. Prettige sensaties zijn het niet. Doe de test en ontdek hoe jouw ongemak zich verhoudt tot dat van anderen.

1

De foute begroeting

Je wilt iemand drie zoenen geven, maar de ander stopt na één. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

Hoe weet je hoe je iemand moet begroeten?

expanded Lees hier
2

De lange gang

Je loopt op je werk in een lange gang en ziet een collega al van afstand aankomen. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

De oplossing van het lange-gangen-probleem

expanded Lees hier
3

De lege treincoupé

Je zit in een lege treincoupé, totdat een andere reiziger binnenkomt en precies naast jou plaatsneemt. De reiziger komt niet bedreigend over, maar hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

Hoe werkt onze ‘persoonlijke ruimte’ door op sociaal ongemak?

expanded Lees verder
4

Rouwende mensen

Je spreekt met een bekende die in rouw is. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

Hoe ga je om met rouwende mensen?

expanded Lees hier
5

De open gulp

Je ziet een collega met een open gulp. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

Wat er nu zo erg is aan de open gulp?

expanded Lees hier
6

De lompe opmerking

Je zegt in groepsverband dat je een bepaald restaurant helemaal niks vindt, terwijl dit juist het lievelingsrestaurant van een ander in de groep blijkt te zijn. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

Wat doe je als je per ongeluk iets lomps zegt?

expanded Lees hier
7

Een vriendschap die uitdooft

Je merkt al een tijdje dat een vriendschap uitdooft, maar omdat jullie een gedeelde geschiedenis hebben, blijven jullie afspreken. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

Moet je een vriendschap echt uitmaken?

expanded Lees hier
8

Eerder vertrekken van werk

Je gaat eerder weg dan je collega's, bijvoorbeeld omdat je je kinderen moet ophalen. Je bent eerder begonnen, maar dat hebben je collega’s niet gezien. Hoe ongemakkelijk vind je dit?

5

De échte oplossing? Een kortere werkdag voor iedereen

expanded Lees hier

Eindscore

Je hebt nog niet alle vragen beantwoord. Vul ook de laatste 8 vragen in om je totaalscore te kunnen zien.

Deel dit verhaal

Verantwoording

Deze test maakt deel uit van onze speciale productie van Volkskrant Magazine over sociale ongemakken. Meerdere auteurs deelden daarin hun eigen sociale ongemak. Zij deden research naar publicaties rondom deze ongemakken en daaruit is deze test afgeleid. Op basis daarvan zijn geen verantwoorde generaliserende uitspraken te doen over je werkelijke sociale ongemak. De eindscore van de test is alle afzonderlijke scores bij elkaar opgeteld. Je kunt dus maximaal 80 punten scoren. De gemiddelde score per situatie is afgerond op hele getallen.

Morgen weer een dag

Tekenaar Paul Faassen selecteert acht ongemakkelijke prenten uit de tentoonstelling A Perfect Day

Ze gaan over het dagelijks ongemak tussen mensen, zegt tekenaar Paul Faassen. De misverstanden, de sores, het moderne gedoe. Tekeningen die het menselijk tekort verbeelden: hij wijdt er een hele tentoonstelling aan, samen met organisatoren Olga Scholten en Corine Haitjema. A Perfect Day heet de expositie, omdat, nou ja, u voelt 'm aan. Zijn eigen tekeningen zullen er hangen - Faassen is een meester in het genre, u kent zijn illustraties uit dit magazine - en die van 48 andere tekenaars en cartoonisten uit binnen- en buitenland, van jong talent tot oude rot. Ze maken heel verschillend werk, met slechts één gemene deler: er is beeld én tekst, een beetje ontregelend het liefst. Daardoor gebeurt er iets in het brein van de kijker. Een prikkeling, een kreun, een oeps, een aha of haha.

Faassen heeft een dubbele agenda met de expositie, waarvan u op deze pagina's alvast een voorproefje krijgt. Eén: aandacht genereren voor al die collega's die zulk fantastisch werk maken (en die gelukkig dankzij Instagram vind- en zichtbaarder dan ooit zijn). Twee: bezoekers inspireren zelf ook aan de slag te gaan. Zo is er de wand waar u uw eigen tekening kunt achterlaten, met uw hoogstpersoonlijke idee van sociaal ongemak. Gedoe, klein leed, genante situaties. Om vervolgens opgevrolijkt naar buiten te gaan. Want het blijft leuk, het menselijk tekort.

'A Perfect Day' (tentoonstelling, randprogramma, workshops) van 6 t/m 15 maart, Machinegebouw, Amsterdam. aperfectday.amsterdam

Illustraties: Michael Dumontier en Neil Farber (Canada), Rogier Roeters, Paul Davis (Engeland), Javier Mayoral, alias Pulpbrother (Spanje), Glen Baxter (Engeland), Jon-Michael Frank (Verenigde Staten), Nadine Redlich (Duitsland) en Miriam Elia (Engeland).