FOTOSERIE PALMENTUINEN

Het polderpalmenparadijs

Naar dat tropische vakantieparadijs kunnen we al bijna een jaar niet. Maar we kunnen het paradijs best hierheen halen. Fotograaf Peter Boer ziet ’m overal opduiken, de palmboom, vooral in de Vinextuin.

Misschien komt het door Eric Clapton. Fotograaf Peter Boer moest zelf in elk geval meteen denken aan die oude bekende elpeehoes van de rockgitarist: dat witte huis met die palmboom ervoor. Dat heette wel, naar Claptons toenmalige woonadres, ‘461 Ocean Boulevard’ in Miami, maar nu woont de gitaargod gewoon hier in Holland. In Klundert. Volendam. Almere.

  • Jupiterlaan, Volendam

  • John Daltonstraat, Almere

Wateringseweg, Poeldijk

  • Waterlandse Hof, Landsmeer

  • Zuiderzeepark, Amsterdam


Na zijn eerste ontdekking van de palmboom in de Hollandse tuin, een paar maanden geleden, zag Boer ze ineens overal. Of eigenlijk: vooral in nieuwbouwwijken van het ietsje ruimere soort woning. Daar staan ze, pontificaal geplant in de tegeltuin – opmerkelijk veel tegeltuinen. Palmboomhouders houden kennelijk niet van tuinieren. Ze planten geen bomen, maar dromen. Want de palmboom in de tuin is niets minder dan een statement. Een piketpaaltje tegen de alledaagse grauwe grijsheid van het woonerf. Let it grow, zoals Clapton al zong op het soloalbum.

De palmboom exotisch? Vroeger, ja. Nu staan de Chinese henneppalm, Mexicaanse waaierpalm of Aziatische wijnpalm volop te koop bij het tuincentrum om de hoek. Voor luttele tientjes (tot honderden euro’s) schijnt de zon in elke tuin of balkon: een nadrukkelijke wegwijzer naar het paradijs op eigen aarde. ‘Winterhard’ tot -18 graden celcius, een wintertemperatuur die hier naar verwachting niet snel meer gehaald zal worden.

Van Vlaanderenstraat, Klundert

  • Vogelkade, Amsterdam

  • Pinksterbloemstraat, Amsterdam

‘Palmbomen beloven exotisme op het balkon, terras en tuin’, meldt een leverancier op zijn website. Een tropisch eilandje in de Vinex van Volendam. Welkom in het polderpalmenparadijs.
Boer werd er vrolijk van. In een wijk in Klundert leek een besmettelijk virus rond te gaan: een hele sliert tuinen staat er vol palmbomen. Vorige week stuitte de fotograaf in Almere op een palm, volgehangen met kerstversiering. Moest hij toch weer lachen. De tijd is al bewolkt genoeg.

Volg ons