Opeens zag fotograaf Guus Dubbelman dingen waar hij normaal aan voorbij zou gaan

Ook voor Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman werd de wereld opeens kleiner. Hij ziet dingen waar hij normaal aan voorbij zou gaan. Omdat het familie is.

Bijna niets is zo mooi als reizen met Guus Dubbelman, routinier onder de fotografen bij de Volkskrant. Guus kan oneindig vertellen, vooral tijdens autoritten naar voetbalwedstrijden. Over Muhammad Ali, over politiek, over moeilijke boeken die hij leest van Oost-Europese filosofen. Over het wezen van (donkere) vrouwen, over sociale onrechtvaardigheid in de Verenigde Staten en daarbuiten, over hoe het anders kan op de krant. Guus kan werkelijk over alles meepraten. Pas als hij is uitverteld, valt hij in slaap op de bijrijderstoel. Dan vraagt hij of de muziek hard mag. ‘Heb je nog wat nieuws?’

Hij praat ook graag over zijn familie. Guus is vader van vier kinderen en opa van zes kleinkinderen. Prachtige namen komen voorbij. Dochters Celina en Pearl, zoon Ernesto. Guus concentreerde zich in coronatijd ook in fotografisch opzicht op zijn kleinkinderen. Wat deden ze tijdens de lockdown? Gamen dus, een beetje hangen, fit blijven, lopen met de hond. Heel gewoon. Alledaags. Maar omdat Guus fotograaf is, zijn de foto’s toch speciaal, door de band met zijn (klein)kinderen, de manier van kijken en zijn oog voor detail. Kijk naar de ogen, de kleuren, de actie.

Kiara van 17, de oudste dochter van Celina, zit achter de kassa bij de supermarkt. Bodille van 11 wil topfit zijn en traint drie keer in de week met haar vader Kevin. Ayden huppelt door het bos met de hond, vader Ernesto in zijn spoor. Baby June is op 12 februari geboren, kort voor het coronatijdperk. Ze is de jongste dochter van Pearl. Angelina is haar halfzus.

Het was ook een louterende tijd. Nee, zij die leerplichtig zijn, misten de school niet echt. Ze amuseerden zich best. Guus zelf mist het voetbal. Hij was graag bij de verkiezingen in Suriname geweest. En ik mis de gesprekken met Guus. Eens zal opa Guus met pensioen gaan. Het zal een zware dag voor me zijn. Maar niet voor zijn kinderen en kleinkinderen.