Etenstrijd

De Belgische fotograaf Katherine Longly legde eetwedstrijden vast in de VS en Europa en ontdekte opvallende verschillen.

De mens is een competitief ­ingesteld zoogdier. Eén ­gevolg daarvan is dat hij ­nagenoeg al zijn bezigheden geschikt acht voor wedstrijden. Kersenpitspugen, tenenworstelen, luchtseksen, banaanvaren, stroladen: de overeenkomst tussen al die activiteiten is dat er kampioenenschappen in worden georganiseerd. Tot 2010 werd in de Finse stad Heinola elk jaar een WK saunazitten gehouden, maar na het overlijden van een Russische ­finalist en het bijna-overlijden van zijn Finse tegenstrever werd dat als ‘te ­gevaarlijk’ in de ban gedaan.

Hoe vaak het misgaat tijdens talloze eetkampioenschappen die ­wereldwijd worden georganiseerd, is niet met betrouwbare statistieken te achterhalen, maar iedereen die de film La Grande Bouffe van Marco ­Ferreri ooit zag, weet dat te veel eten dodelijk kan zijn. De Brusselse fotograaf Katherine Longly (1980) legde eetwedstrijden vast in België, Noord-Frankrijk en de Verenigde Staten, en ontdekte opvallende verschillen.

In Europa staat vaak een lokale culinaire specialiteit in de competitie centraal. Gezelligheid is troef. De beloning wordt doorgaans in eten uitgekeerd. Winnaars zijn vooraf vaak al een beetje bekend. Zo is Jean-Lou Defawes uit Cornesse in de provincie Luik al jaren ’s werelds beste als het gaat om kersentaarteten – alleen in 2013 liep hij de wereldtitel mis, omdat er door een telfout in de finale te weinig taarten waren. Bepaald minder gezellig gaat er vaak aan toe in de VS. Veel competities worden daar georganiseerd door fastfoodketens, deelnemers trainen langdurig en professioneel en het prijzengeld kan er fors zijn.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zag Katherine Longly hoe deelnemers opbloeien door alle aandacht die ze krijgen, en dol zijn op aanmoedigingen van toeschouwers. In een variatie op de tegelwijsheid dat iedereen wel érgens goed in is, kun je stellen dat bijna iedereen wel érgens de beste in is. Als dat toevallig kersentaarteten of kersenpitspugen blijkt te zijn, dan is het mooi dat ook daarin wereldtitels te behalen zijn.