Speech Donald Trump

‘Eerlijk gezegd, we hébben deze verkiezingen gewonnen’

In een historische speech claimde de zittende president Donald Trump de overwinning, nog voordat alle stemmen zijn geteld. Dit is het letterlijke transcript. ‘Ons doel is nu om de integriteit te bewaken voor de bestwil van het land.’

00:07We accepteren het niet

Dank u wel. Dank u. Dank u zeer. Gaat u zitten. Dank u. Ik heb ongetwijfeld nog nooit zo laat een persconferentie gegeven. Dank u. Ik waardeer het zeer. Ik wil het Amerikaanse volk bedanken voor hun ongelooflijke steun, de miljoenen mensen die vanavond op ons hebben gestemd. En een heel sneue groep mensen probeert om die groep mensen dwars te zitten in hun kiesrecht en dat accepteren we niet. Dat accepteren we niet.

00:54We hadden een groot feest gepland

Ik bedank de First Lady, mijn hele familie en vicepresident Pence en mevrouw Pence die ons in dit alles heeft bijgestaan. En we hadden een groot feest gepland. We waren alles aan het winnen en opeens werd het gecanceld. De resultaten van vanavond waren fenomenaal en we maken ons klaar... Ik bedoel, letterlijk, we waren er helemaal klaar voor om naar buiten te gaan en iets te vieren dat zo mooi is, zo goed. Zo veel stemmen, zo’n succes voor de burgers van dit land die in recordaantallen zijn gaan stemmen. Dit is een record. Er is nooit iets geweest wat er maar op leek, deze steun voor onze ongelooflijke beweging. We hebben staten gewonnen die we niet zouden winnen. Florida hebben we niet gewoon gewonnen. We hebben het overweldigend gewonnen.

01:54Ze kunnen ons niet inhalen

We hebben de geweldige staat Ohio gewonnen. We hebben Texas gewonnen, we hebben Texas gewonnen. We hebben Texas gewonnen. We hebben Texas gewonnen met een meerderheid van 700 duizend stemmen en dat laten ze niet eens zien in de uitslagen. ​Het is ook duidelijk dat we Georgia gewonnen hebben. Daar staan we 2,5 procent voor, oftewel 117 duizend stemmen met nog maar 7 procent te gaan. Ze halen ons nooit meer in. Ze kunnen ons niet inhalen.

Dat klopt niet. Er moest op dat moment nog groot aantal stemmen worden geteld, vooral uit het overwegend Democratische gebied rond Atlanta.

Zo hebben we ook duidelijk North Carolina gewonnen. Waar we 1,4 procent voorstaan. Met 77 duizend stemmen met nog maar zo’n 5 procent te gaan.

Ze kunnen ons niet inhalen. We hebben ook, als je naar ​Arizona kijkt, daar zijn we ook springlevend. En iemand zei dat het een overwinning was voor... En misschien is dat zo. Ik bedoel, het zou kunnen. Maar er waren daar zeker een heleboel stemmen die we nog konden krijgen omdat we net pas waren aangekomen bij wat ze Trump-terrein noemen. Ik weet niet hoe jullie het noemen. Maar dit waren Trumpgezinde kiezers. Dus dat kan nog anders worden.

03:14We hebben het niet eens nodig

Die meneer die het aankondigde, ik heb vanavond gekeken. Hij zei: ‘Nou, we denken dat het vrij onwaarschijnlijk is dat hij dit nog kan inhalen.’ Nou ja, vrij onwaarschijnlijk? En we hebben het niet eens nodig. We hebben dat niet nodig. Dat was gewoon een staat dat als we die hadden kunnen winnen, het leuk was geweest. Arizona. Maar het is nog mogelijk, misschien zelfs goed mogelijk. In feite, sinds ik zag dat het oorspronkelijk veranderd is en dat de getallen fors naar beneden zijn gegaan omdat het verschil nog maar een klein aantal stemmen is. Dus natuurlijk willen we dat dat blijft meespelen. Maar het belangrijkste is dat we Pennsylvania aan het winnen zijn met een enorm verschil in stemmen.

04:14Het gaat er niet om spannen

We staan voor met 600... Ga na. Ga maar na. Ga maar na. We staan in Pennsylvania voor met 690 duizend stemmen. 690.000. Daar valt niet over te twijfelen. Dit is geen geval van ‘Oh, het gaat erom spannen...’ Met 64 procent van de stemmen, kunnen ze dat bijna onmogelijk meer inhalen. En nu komen de betere delen van Pennsylvania aan bod waar ze toevallig wel van jullie president houden. Ik bedoel, het is heel erg goed. Dus dat gaan we waarschijnlijk uitbouwen.

We zijn aan het winnen in Michigan, maar ik zeg jullie, ik heb naar de cijfers gekeken. Ik zei: ‘Wow.’ Ik keek, ik zei: ‘Wow, dat is heel veel.’ Bijna 300 duizend stemmen meer en 65 procent vertelt en we gaan winnen in Wisconsin. En ik zei: ‘Nou ja, we hebben ze niet allemaal nodig. We hebben...’ Want als je Texas erbij optelt, wat niet gedaan was, ik sprak net nog met de echt geweldige gouverneur van Texas, Greg Abbott, hij zei: ‘Gefeliciteerd.’ Hij belde me om me te feliciteren met de winst in Texas.

05:26Het is een geweldig avond

Ik bedoel, we hebben Texas gewonnen. Ik geloof niet dat ze alles al hebben geteld, maar het is uitgesloten. En bijna alles was geteld, maar hij feliciteerde mij. Toen zei hij: ‘Wat is er trouwens aan de hand? Ik heb nog nooit zoiets gezien.’ Nou, ik kan je zeggen dat niemand ooit zoiets heeft gezien. ​We hebben dus gewonnen met 107 duizend stemmen verschil, na 81 procent van de stemmen. Dat is Michigan.

Voorbarig. Trumps voorsprong was bij het tellen van 90 procent van de stemmen in Michigan geslonken tot 20 duizend.

Dus als je vooral naar die drie staten kijkt en ook nog naar al die andere, ik bedoel, er werden zoveel...

Het was een geweldige avond. Als je kijkt naar al die staten die we vanavond gewonnen hebben en als je dan kijkt naar de marges waarmee we ze gewonnen hebben, en dan is het opeens niet alsof we 12 stemmen voorstaan met nog 60 procent te gaan. We hebben hele staten gewonnen. En opeens zei ik: ‘Wat is er met de verkiezingen gebeurd? Het is voorbij.’ En al die presentatoren zeiden: ‘Wat is er gebeurd?’ En toen zeiden ze: ‘Oh.’

06:24Ze wisten dat ze niet konden winnen

Want weet jullie wat er gebeurd is? Ze wisten dat ze niet konden winnen, dus zeiden ze: ‘We stappen naar de rechter.’ En had ik dat niet voorspeld, Newt? Had ik dat niet gezegd? Ik zeg dat al vanaf de dag dat ik hoorde dat ze tientallen miljoenen stembiljetten gingen versturen. Ze zeiden letterlijk, want ze zouden óf gaan winnen of als ze niet zouden winnen, zouden ze ons voor de rechter slepen.

Dat hebben de Democraten niet zo gezegd. Trump zelf heeft wel herhaaldelijk gezegd dat hij de verkiezingen alleen kan verliezen door fraude.

Dus Florida was een geweldige overwinning. 377 duizend stemmen. Texas, zoals we al zeiden. Ohio, ga maar na. Ohio, een geweldige staat, grote staat. Ik ben dol op Ohio. We hebben gewonnen met 8,1 procent, 460 duizend... ga maar na. Bijna 500 duizend stemmen. North Carolina, een grote overwinning met North Carolina. Dus daar hebben we gewonnen. We staan voor met 76 duizend stemmen met bijna niets meer te gaan. En opeens is alles gewoon tot stilstand gekomen.

07:28Het is een schande voor ons land

Dit is fraude tegen het Amerikaanse volk. Het is een schande voor ons land.

Er is geen enkel bewijs voor fraude. Net als bij eerdere verkiezingen wordt het tellen van de stemmen gewoon voltooid.

We stonden klaar om deze verkiezingen te winnen. ​Eerlijk gezegd, we hébben deze verkiezingen gewonnen. Dus ons doel is nu om de integriteit te bewaken voor de bestwil van het land.​

Klopt niet, op dat moment werd er overal nog druk geteld. Trump claimt de overwinning niet voor de bestwil van het land, maar voor zijn eigen bestwil.

Het is een heel groot moment. Het is een enorme fraude in ons land. ​We willen dat de wet op de juiste manier wordt gebruikt. Dus zullen we naar het Hooggerechtshof stappen. We willen dat al het stemmen ophoudt.​

De wet schrijft voor dat alle geldige stemmen meetellen. Bovendien was het stemmen op dat moment al opgehouden. Vermoedelijk bedoelde Trump dat het Hooggerechtshof het verder tellen in heel het land moet verbieden. Maar voor zo'n verregaande maatregel ontbreekt iedere juridische basis.

We willen niet dat ze nog ergens om 4:00 uur ’s morgens stembiljetten vinden en die nog gaan toevoegen. Oké? Het is een heel droevig moment. Voor mij is het een heel droevig moment en we gaan het winnen. En wat mij betreft hebben we al gewonnen.

08:30Ik bedank jullie allemaal

Dus ik wil jullie bedanken. Ik bedank jullie voor al onze steun. En ik wil iedereen bedanken die met ons heeft meegewerkt.

Volg ons