Eenmalige excursie langs topattracties zonder publiek

Hij maakte de definitieve beelden van Nederland in het voorjaar van 2020. Fotograaf David Galjaard bezocht in één lang weekend in maart de tien (normaliter) best bezochte attracties van Nederland.

De Chinezen kennen al twee millennia het gezegde ‘wens je kinderen niet toe in interessante tijden te leven’. Je kunt daaraan toevoegen dat het helemáál mis is als je in zulke interessante tijden weinig mensen op straat ziet. Wee degenen die in tijden leven waarin plekken die een reputatie hebben dat mensen er met de benen uithangen, ineens uitgestorven zijn.

Duinrell, Wassenaar.

Diergaarde Blijdorp, Rotterdam.

Van Gogh Museum, Amsterdam.

Het jaar 2020 begon met beelden van de uitgestorven straten van Wuhan, in februari volgden de uitgestorven straten van Milaan, in maart kwamen daar de uitgestorven centra van nagenoeg alle Europese hoofdsteden bij, de laatste week van de maand leverde onthutsende beelden op van verlatenheid in New York.

Deze krant bracht al foto’s van lege markten, lege trouwcentra en lege snelwegen, maar je kunt betogen dat fotograaf David Galjaard de voorlopig definitieve beelden heeft gemaakt van Nederland in het voorjaar van 2020. In het derde weekeinde van maart maakte hij met camera een reis langs wat normaliter Nederlands tien best bezochte dagattracties zijn. De laatste cijfers dateren uit 2018. Duinrell, Artis, Diergaarde Blijdorp, Stromma Rondvaarten in Amsterdam en de ijsbaan De Uithof in Den Haag verwelkomden dat jaar om en nabij de anderhalf miljoen bezoekers. Het Van Gogh Museum, de Zaanse Schans, het Rijksmuseum en de Amsterdamse Lovers Canal Cruises zaten ruim boven de twee miljoen. De absolute nummer één was De Efteling: Langnek zag dat jaar bijna vijfenhalf miljoen mensen de poort binnenkomen.

Lovers Canal Cruises, Amsterdam.

Zaanse Schans, Zaandijk.

Uithof, Den Haag.

In de lente van 2020 trof David Galjaard in Kaatsheuvel achter een grote lege zevenmijlslaars van Kleinduimpje een grote lege parkeerplaats aan. Bij het illustere hek van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp zag hij hoe een handjevol mensen nog een glimp van de faunapracht trachtte te op te vangen. Op de Zaanse Schans legde hij een met mondkapjes beschermd Aziatisch stel vast, dat dankzij de afwezigheid van flink wat collega-toeristen uit hun deel van de wereld alles heel goed kon zien. ‘Het was een bijzondere trip’, zegt de fotograaf over deze excursie in bijzondere tijden.

Artis, Amsterdam.

Rijksmuseum, Amsterdam.

Stromma rondvaart, Amsterdam.