FOTOSERIE HUGS TO POST

Een omhelzing via de post

De Duitse fotograaf Marlena Waldthausen wilde niets liever dan een vriendin huggen, maar door corona kwam het daar niet van. Zo ontstond het idee voor Hugs to post, een serie ansichtkaarten ter leniging van de huidhonger.

In allerlei jaaroverzichten stond te lezen dat 2020 het jaar was dat digitaal in de rangorde der dingen boven analoog was komen te staan, dat de wereld vanaf 2021 digital first is. Met dank aan corona natuurlijk, en alle digitale ontmoetingen van dien. Dat zal best. Alleen: niet alles kan digitaal. Al eens geprobeerd een dierbare te omhelzen via een scherm?

De onmogelijkheid van een omhelzing trof de Duitse fotograaf Marlena Waldthausen afgelopen najaar na een telefoontje met een vriendin met wie het even niet zo goed ging.

Niks ernstigs, maar wel het moment dat je zo’n vriendin even zou omarmen. Normaal gesproken. In plaats van het met digitale lapmiddelen te proberen, doorzocht Waldthausen haar fotoarchief naar omhelzingen, printte er een uit en stuurde hem op naar haar vriendin.

Een omhelzing via de post. Niet hetzelfde als twee armen, maar toch een troostrijk gebaar, vond Waldthausen. Zo ontstond het idee voor Hugs to post, een op ansichtkaarten uitgebrachte serie omhelzingen door veertien verschillende Europese fotografen. De kaarten zijn via een bijbehorende Instagrampagina te bestellen – helemaal zonder digitaal universum ging het natuurlijk ook niet. De opbrengst van het project gaat naar Artsen Zonder Grenzen.

Er zijn omhelzingen tussen geliefden, tussen ouder en kind, tussen een meisje en haar cyperse kat, een foto die Waldthausen zelf maakte tijdens een reportage voor de Volkskrant in IJsland. Niet alle beelden geven de verhouding tussen de omarmenden prijs. Daardoor ligt de volledige nadruk op de intimiteit en warmte van het gebaar, dat overal ter wereld node wordt gemist.

Volg ons