Eén met de natuur in het ijskoude zeewater bij Skulsfjord

In Skulsfjord, een nietig dorpje in het noorden van Noorwegen, duikt kunstenares Lena Grudd elke dag de ijzige zee in. De Vlaamse fotograaf Eva Faché legde het ritueel vast.

In de poolcirkel leiden alle wegen naar het water. Ze gaan tot houten dorpjes aan de ijzige oceaan. Tot Skulsfjord bijvoorbeeld. Skulsfjord is een nietig dorpje aan een uitgestrekte baai tussen de bergen op Kvaløya, een eiland in het noorden van Noorwegen. Iedere ochtend zwemt er een vrouw in haar eentje door de baai.

De Vlaamse fotograaf Eva Faché (25) was tijdens een vorige reis aan de zwemmende vrouw voorgesteld en nam dit voorjaar het smalle weggetje naar Skulsfjord. Faché was in het noorden van Noorwegen verzeild geraakt door een fascinatie voor het landschap, de Sami-bevolking en het oude natuurgeloof. Zelf zwom ze al eens in het koude poolwater op aanraden van een sjamaan.

In Skulsfjord portretteerde ze de eenzame zwemster, kunstenares Lena Grudd, die twee jaar geleden naar het dorp aan de baai verhuisde om omringd te zijn door de natuur. Grudd vertelde haar: ‘Toen ik naar het kleine huis bij de fjord verhuisde, dacht ik: wanneer woon ik nou ooit nog zo bij de zee? Ik kan er maar beter van genieten, dus ben ik elke ochtend gaan zwemmen. Ik heb er zo veel van geleerd. Het is alsof mijn lichaam en geest meer op een lijn zitten.’

Grudd laat zich bij het zwemmen inspireren door de natuur. Als ze ’s ochtends uit de koude baai komt, blijft ze altijd nog even op de kant staan. Dat is het moment waarop ze zich één voelt met de aarde. Dan neemt ze de tijd om het water te bedanken en is ze er klaar voor: een nieuwe dag in Skulsfjord.