Fotoserie Harlem

Druk op de pauzeknop in het oude Harlem

Een jaar lang waren de jonge Berlijnse fotografen Louise Amelie en Aljaž Fuis in Harlem, waar ze een zwarte wijk zagen die langzaam verdwijnt.

Harlem, New York: woonkazernes met stalen vluchttrappen, de aanhouding van een zwarte man, een Chevy in zijn nadagen, geparkeerd tegen een kromgetrokken hek. Scènes van een straatleven. Loom is het trefwoord.

Het nerveuze bestaan van Wall Street en Times Square, in het zuiden van Manhattan, is lichtjaren verwijderd.

Een jaar lang leefden de jonge Berlijnse fotografen Louise Amelie en Aljaž Fuis onder de zwarte bevolking van Harlem. Ze wilden het leven van alledag vastleggen. Hangen tegen de laadbak van een pick-uptruck op de hoek van West 150th Street en Macombs Place, een jonge vrouw in een wasserette. De fotografen hebben de tijd als het ware stilgezet. Ze laten het Harlem zien dat langzaam maar zeker uit beeld verdwijnt. In de jaren zestig was dit een centrum van drugshandel en een plek voor moord en doodslag. Hier bloeide ook de beweging voor gelijke burgerrechten.

Verkeersader Lenox Avenue heeft als officiële tweede naam Malcom X Boulevard, naar de charismatische zwarte leider. Aan deze noord-zuidverbinding ligt nu The Lenox, een gebouw uit 2005 met luxe appartementen en een portiersdienst. Een vijfkamerwoning kost 1,8 miljoen.

Al in 2008 schreef The New York Times: ‘Een bus stopt in het centrum van Harlem. Witte mensen stappen uit, op weg naar hun huis; zwarte mensen blijven zitten, met onbekende bestemming.’

Overal in Harlem wordt kaalgeslagen en opgebouwd. Overal rukt degentrificatie op, de overname van de wijk door nieuwkomers, witte nieuwkomers. Aan Macombs Place wordt voor een woning met één slaapkamer een huur van 1.750 dollar per maand gevraagd. Projectontwikkelaars brachten een gelikt appartementsgebouw aan de noordkant van Central Park aan de man onder de naam SoHa, South of Harlem, dat reminiscenties oplevert aan het hippe SoHo op mid-Manhattan. Twintig jaar geleden kwam er een Starbucks naar Harlem, op de hoek van Lenox Avenue en 125th Street. ‘O, o, dat kan nooit voor ons bedoeld zijn’, zeiden de mensen tegen elkaar.

Volg ons