Door te trouwen hoopt Eszter haar toekomst als vrouw veilig te stellen

Trouwen kun je om veel redenen doen. Fotograaf Akos Stiller was erbij toen de Hongaarse Eszter met een goede vriend trouwde. Zij hoopt zo haar transformatie van man tot vrouw veilig te stellen.

Als kleuter voelde Eszter Berencsi iets geks. Ze moet vier of vijf jaar oud zijn geweest. Het was alsof haar lijf tussen haar en de wereld in stond als een geluiddichte muur, een ‘gevangenis’, noemt ze het nu. Er waren jongens en meisjes, een ‘wij’ en een ‘zij’, maar Eszter (die toen nog een jongensnaam had) voelde zich bij geen van beide thuis.

Na een succesvolle sekseverandering in Belgrado gaat de 29-jarige Eszter al een paar jaar door het leven als vrouw. Ze heeft een in Hongarije veelgelezen weblog en een Instagrampagina met dik 6,5 duizend volgers.

Eerder dit jaar, op een moment dat het land op z’n kop stond door het coronavirus, kwam de Hongaarse regering met een controversiële maatregel: wie als man geboren is, blijft man. Vrouwen net zo. Je sekse staat voor je hele leven vast. Van de ene dag op de andere bestonden transgenders in Hongarije niet meer. Eszter behoort tot de gelukkigen die hun sekseverandering net op tijd te wisten te registreren, maar ze vreest voor de toekomst. Haar paspoort loopt tot 2028. Hoe zit het daarna, als de overheid haar niet langer besluit te erkennen als vrouw?

Ze besloot terug te vechten. Eind mei trouwde ze met een van haar beste vrienden, Máté. Omdat het homohuwelijk in Hongarije niet bestaat, hoopt ze haar vrouw-zijn op die manier extra te verankeren. Fotograaf Akos Stiller legde het koppel vast bij hun bruiloft in de universiteitsstad Pécs.

Op één van de foto’s staan de twee aan de rand van het middeleeuwse marktplein, met in de rug – onzichtbaar voor de kijker – de katholieke koepelkerk. Een kerk die eeuwen geleden onder Ottomaanse heerschappij werd gebouwd als moskee, maar daarna stilletjes werd omgevormd tot een ander soort gebedshuis. Verandering is een constante, ook in Hongarije. Misschien is dat de reden voor Eszters uitbundige lach.

Volg ons