Fotoserie Kichwa-gemeenschap

Dit inheemse volk voert actie via Twitter

Fotograaf Misha Vallejo raakte gegrepen door de Kichwa in het Amazonegebied, die een spirituele blik hebben op alles wat leeft en tegelijkertijd op Twitter actievoeren.

Fotoserie Kichwa-gemeenschap

Dit inheemse volk voert actie via Twitter

Fotograaf Misha Vallejo raakte gegrepen door de Kichwa in het Amazonegebied, die een spirituele blik hebben op alles wat leeft en tegelijkertijd op Twitter actievoeren.

Een sterrenhemel zoals die boven Sarayaku, het reservaat van de inheemse Kichwa-gemeenschap, zie je alleen diep in de Amazone. Als je in het regenwoud van Ecuador in een heldere nacht omhoog kijkt, kun je zomaar voelen en geloven in Kawsak Sacha, het Levende Woud -– de overtuiging dat alles met elkaar is verbonden: mens, dier, plant, wind, water, maan, sterren.

Fotograaf Misha Vallejo (35) ging als journalist en milieuactivist de jungle in en vond er een spirituele filosofie die zijn werk en activisme oversteeg. Vergeet de natiestaat, een westerse uitvinding. In het oerwoud bestaat geen grens tussen Ecuador en Brazilië. De Amazone is één: ontbossing in Brazilië raakt de Kichwa. De wereld is één: de wind draagt Saharazand naar het regenwoud waar het de bodem voedt.

Maar vergis je niet, de circa twaalfhonderd leden van de Kichwa staan met hun blote voeten stevig op de aardse grond. Ze zijn weliswaar een boottocht van drie tot zes uur verwijderd van de ‘bewoonde wereld’, dankzij satellietontvangers beschikken ze over internet. De jeugd luistert reggaeton en rock op smartphones. De hoofden zijn actief op Twitter en Instagram, platforms waar ze hun ancestrale filosofie en hun moderne activisme uitdragen.

In 2012 boekten de Kichwa als eerste inheemse groep in Ecuador een juridische overwinning. De rechter dwong de staat tot het staken van oliewinning in hun reservaat. Maar de strijd om behoud van het regenwoud is nooit voorbij. Acht jaar later heeft de regering zich nog steeds niet geheel teruggetrokken. Mede vandaar dat activisme op sociale media.

Via traag internet gaan de Kichwa de wereld over en sijpelt tegelijkertijd het Westen de Amazone binnen. Daardoor heeft Alejandro Gualinga een shirt van Juventus en vult Inés Gualinga haar rituele make-up aan met een moderne lijn rond haar lippen. Alles is verbonden.

Daarom ook presenteert fotograaf Vallejo zijn project op internet. Op de site secretsarayaku.net en www.farawayupclose.nl creëerde hij een digitale jungle waarin de bezoeker kan verdwalen. ‘Je slaat een zijpad in en bent de weg kwijt, maar juist daar waar je het niet verwachtte leer je iets nieuws.’

Volg ons