Deze protestweek draaide alles om de aantallen

Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman volgde de afgelopen dagen de Black Lives Matter-betogingen die door het hele land werden gehouden. Dit is wat hij zag.

Nederland, Eindhoven.

‘We zijn deze dagen geschiedenis aan het schrijven’, sprak activist Mitchell Esajas woensdagavond tegen de meute die naar de Black Lives Matter-betoging in Amsterdam-Zuidoost was gekomen. Volgens hem waren in Nederland nog nooit zo veel mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen ‘antizwartracisme’.

Bij de betogingen die vrijwel dagelijks tegen racisme en politiegeweld plaatsvinden in Nederland, wordt het aantal mensen dat erop afkomt breed uitgemeten. In Eindhoven trokken niet 700 maar 1.700 demonstranten naar het Stadhuisplein, in Middelburg werd het bescheiden Abdijplein met 500 betogers al snel vol verklaard. En in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost lieten op het hoogtepunt 11.500 mensen zich horen: anderhalve dag had het de organisatie gekost om alle stippen in het gras te zetten waarop de betogers ver genoeg uit elkaar konden staan.

  • Nederland, Utrecht.

  • Nederland, Rotterdam.

  • Nederland, Nijmegen.

Hoe groter de massa, hoe luider de stem die spreekt. Maar de initiatief­nemers van het steunapplaus voor Femke Halsema waren juist verheugd dat er woensdag maar 80 in plaats van 100 man kwamen klappen voor de Amsterdamse burgemeester. Blijf maar lekker thuis, hadden ze zelfs gezegd. Zo wisten ze een ding zeker: Halsema hoefde zich niet nog eens te verantwoorden voor een uit de hand gelopen mensenmassa.

Nederland, Amsterdam.