Fotoserie Jongeren in Rotterdam

De wereld aan je voeten in Rotterdam

Als je jong bent, ligt de wereld aan je voeten. Je kunt alles nog ontdekken. Die vrijheid is aantrekkelijk, vindt fotograaf Vincent Dekkers, ook voor de kijker. Daarom legde hij, net als in 2009, de jeugdcultuur van Rotterdam vast.

Vincent Dekkers fotografeert kampers, krakers, kakkers en alles wat daartussen zit. Nou, dan kom je in Rotterdam een heel eind. In 2009 maakte de fotograaf ook al een serie over de Rotterdamse jeugdcultuur. Tien jaar geleden bleef hij, achteraf gezien, wat te veel hangen in de ‘gangster’-hoek. Nu heeft hij een breder, minder duister, beeld van jongeren in Rotterdam proberen te maken.

Iedereen leeft in zijn eigen bubbel, maar met een camera heb je een excuus om die subculturen te betreden. Niet dat iedereen op de foto wil, mensen zijn heel mediabewust tegenwoordig. Het is een kwestie van meters maken. Maar met een open blik kom je een heel eind. Je moet iemands passie en vedriet aanvoelen, maar niet gaan doen alsof je zelf ook straattaal spreekt.

Elke ontmoeting heeft een spanningsboog, ervaart Dekkers (48). Als hij iemand aanspreekt, is er eerst dat snuffelmomentje. Dan blijkt er een verstandhouding – of niet natuurlijk. Oké, jij bent te vertrouwen.

Neem die sportschooljongens. Vooruit, ze wilden best op de foto. Dekkers hurkte om zijn camera te pakken. Toen hij die in de aanslag had, bleek dat de jongens hun shirts hadden uitgedaan. Nee, dan ga je niet ook nog eens uitleggen hoe ze moeten poseren. Het moment heeft genoeg aan zichzelf.

Volg ons