De vrouwen van Addis’ plastic

In Ethiopië zag de Italiaanse fotograaf Luigi Baldelli een klein maar hoopvol teken dat de strijd tegen plasticafval nog niet is verloren.

Plastic flessen zijn een plaag, vooral in landen waar geen recyclingindustrie van betekenis bestaat. Zoals in Ethiopië. Overal zag de Italiaanse fotograaf Luigi Baldelli lege flesjes rondslingeren op straat in de hoofdstad Addis Abeba; bij legale en illegale vuilnisbelten groeiden plastic bergen. Maar Baldelli stuitte ook op een tamelijk nieuw verschijnsel: inzamelen en verwerken van het plasticafval.

De vrouwen op deze foto's werken in het verzamelcentrum dat zij 'Crown' noemen van het recyclingbedrijf Coba Impact, even buiten Addis Abeba, een miljoenenstad. Ze vertelden Baldelli dat ze binnengebrachte flessen selecteren op kleur en ontdoen van de doppen en etiketten. Daarna worden de flessen samengeperst in grote pakketten die naar de recyclingfabriek worden gebracht, waar ze worden verwerkt tot grondstof, in vlokken, voor nieuwe plastic producten.

Er werken hier alleen vrouwen - 'mannen voelen zich er te goed voor', hoorde Baldelli - allen van 7.00 tot 17.00 uur, met een uurtje pauze. Ze verdienen rond 50 euro per maand; sommigen onderhouden er hun gezin mee, anderen betalen er een avondstudie van.

Er is zo een nieuwe keten ontstaan: in de straten van Addis Abeba lopen mensen lege flessen te verzamelen die ze nu kunnen verkopen bij de inzamelcentra. Ook dit is geen vetpot: 15 cent voor een kilo. Toch ziet Baldelli het als een hoopgevend verschijnsel in de strijd tegen het plasticafval, dat de planeet overspoelt. En hij wilde de onzichtbare heldinnen van dit verhaal, de vrouwen van het plasticdepot, met zijn portretten eens alle aandacht geven.

Volg ons