De Volkskrant uitgeroepen tot mooiste landelijke krant van Europa

De Volkskrant is dit jaar uitgeroepen tot mooiste landelijke krant van Europa. ‘Een bekroning van onze art directors, fotoredactie en vormgevers’, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. ‘En een bekroning op onze vernieuwingen in journalistieke vertelvormen.’

De European Newspaper Award is een prijs voor de best vormgegeven nieuwskrant van Europa. Het is dit jaar de 21ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. 164 kranten dongen mee naar de prijs. De Volkskrant werd in 2013 ook al eens uitgeroepen tot mooiste Europese krant.

Het juryrapport prees de creatieve, eigenzinnige ideeën en de ‘visuele journalistiek’ van de Volkskrant, zowel in de papieren krant als online. Volgens hoofdredacteur Klok investeert de Volkskrant bewust in het verkennen van nieuwe journalistieke vormen. ‘Daar hebben ze waardering voor en dat voelt als een steun in de rug. Ik geloof dat je altijd naar nieuwe manieren moet zoeken om informatie goed bij de lezer krijgen. Je kan er steeds minder van op aan dat mensen braaf de krant uitlezen van linksboven naar rechtsonder, je moet ze blijven verleiden om hen vervolgens zo goed mogelijk te informeren.’

De vormgeving van de krant wordt gestuurd door de art directors, waarvan de Volkskrant er drie heeft: Jaap Biemans voor het Volkskrant Magazine, Lucas van Esch voor katern V en de bijlagen Boeken en Wetenschap en Koos Jeremiasse voor de nieuwskrant en de katernen Opinie en Zaterdag. ‘Volgens mij heeft geen enkele andere krant dat’, zegt Klok. ‘Daardoor hebben we verschillende stijlen en dat leidt tot een rijke en levendige krant.’ De prijs is volgens de hoofdredacteur ook te danken aan de fotoredactie onder leiding van Veronique Smedts, die ‘altijd op zoek zijn naar de beste fotografen en het beste beeld’.

De jury noemde verder nadrukkelijk de online presentatie in het rapport, zegt Klok. ‘Daar hebben ontwerper Titus Knegtel en fotoredacteur Gabriel Eisenmeier veel in betekend.’ Hij noemt onder andere de longread: een online vertelvorm waarin tekst wordt afgewisseld met beeld en grafieken die het verhaal ondersteunen. ‘Maar dan moet je ook denken aan grotere projecten zoals recent onze productie over welvaartsongelijkheid, met fantastische infographics die heel slim in elkaar zitten. We hebben online grote stappen gemaakt, de afgelopen jaren.’ Niet voor niks heeft de Volkskrant twee newsroom developers in het crossmedia team: Joris Heijkant en Martijn Eerens.

De Volkskrant is niet de enige Nederlandse winnaar: Het Parool won dit jaar voor de derde keer de prijs voor mooiste regionale krant van Europa. Onder de winnaars zijn opvallend vaak Nederlandse kranten: recent wonnen ook De Leeuwarder Courant (2019) en Het Financieele Dagblad (2018).

Volg ons