De rodeokoninginnen tussen Braziliaans cowboy-testosteron

Wanneer het leven stilstaat gaat het verleden online in de herhaling. Op vrijdagmiddag 17 april volgden 48 mensen op Youtube ‘live’ de ontknoping van het Festa do Peão de Barretos, editie 2019 - het cowboyfestival van Barretos in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. 

  • Het is een schamele opkomst. In normale tijden trekt het evenement in de laatste week van augustus een miljoen rodeofanaten. Dit jaar dreigt de 65ste editie niet door te gaan. Brazilië telt officieel de meeste covid-19-doden in de regio, zo’n tweeduizend, en dat aantal blijft oplopen.

  • Toen ze nog naar buiten kon, richtte de Braziliaanse fotograaf Luisa Dörr haar camera op de vrouwen aanwezig op dit door testosteron beheerste feest. ‘Mannen hebben bij vrijwel alles de leiding, maar vrouwen beginnen een rol te spelen’, vertelt Dörr via Whatsapp. Een klassieke rol weliswaar, maar de schoonheidswedstrijden zijn meer dan een vleeskeuring. ‘De ‘koninginnen’ vertegenwoordigen het festival, geven interviews, zijn onderdeel van het merk. Het is een enorme verantwoordelijkheid.’

  • Yanca (22) neemt al sinds haar tiende deel aan schoonheidswedstrijden, won haar eerste prijs op haar vijftiende. De titel van de rodeo was ‘een droom die uitkwam’. Tatiana (20), won de titel in 2018. Ze heeft weinig op met paarden en koeien, maar geniet van de kleurrijke country-mode. Het is een doorbraak, zegt Dörr, dat een donkere vrouw wordt verkozen tot miss.

  • En er is meer: hoewel de stierenrodeo is voorbehouden aan mannen, kunnen vrouwen deelnemen aan paardenraces. Zussen Carolina (19) en Ana (20) wassen hun paarden na het tegen elkaar op te hebben genomen in een concours rond drie tonnen.

  • Het Festa do Peão is een combinatie van traditie en kitscherigheid, van oude rituelen en moderne popcultuur, van mierzoete countrymuziek tot gebroken ribben in de arena. ‘Het is het middelpunt van de sertaneja-cultuur (country, red.) in Brazilië.’