Special Macht

De nieuwe wereldorde
door corona

De coronacrisis zet de wereldorde op losse schroeven. Op zoek naar het nieuwe internationaal.

Special Macht

De nieuwe wereldorde
door corona

De coronacrisis zet de wereldorde op losse schroeven. Op zoek naar het nieuwe internationaal.

Over deze special

expanded Voorwoord Marjolein van de Water, chef buitenland

Interview

‘China vormt ons al meer dan we denken’

Mondkapjes en beloningen voor wie China welgezind is, dreigementen voor de criticasters: de houding van Beijing in de coronacrisis laat zien wat voor wereldleider China kan worden, zeggen sinologen Rana Mitter en Nadège Rolland. ‘Wij westerlingen moeten niet zo naïef zijn.’

Lees verder

Analyse

In Rusland blijft de olie stromen, maar voor wie?

Door vol in te zetten op olie en gas bracht Poetin Rusland rijkdom en macht. Nu de olieprijs in ijltempo is gekelderd, gaat het ook snel met de reserves. Van een andere koers wil de leider niet weten.

Lees verder

Column

Nu vanzelfsprekende vrijheden wegvallen, is het des te belangrijker dat leiders naar de geest van de democratie blijven handelen. Anders liggen uitwassen op de loer.

Lees verder

Achtergrond

De zeven zondebokken van deze crisis

Tijden veranderen, culturen verschillen, maar als het tegenzit ontstaat overal en altijd de behoefte aan zondebokken. Tussen de zondebokken van de nieuwe wereldorde zitten oude bekenden.

Lees verder

Reportage

Coronacrisis treft Mexicanen in de VS en hun families thuis

De coronacrisis in de VS levert grote problemen op voor mensen zonder verblijfsvergunning, zoals veel Mexicanen, én hun families in eigen land.

Lees verder

Analyse

Covid-19 is een wake-upcall voor de voedselketen

Door de coronacrisis moeten waarschijnlijk enorme hoeveelheden eten worden weggegooid, terwijl ook grote tekorten dreigen. We moeten nu de kans grijpen om het kwetsbare en oneerlijke voedselsysteem te hervormen.

Lees verder

Analyse

De kunsten wacht een kanteling

Na decennia van culturele globalisering lijkt het erop dat de kunsten nu een tegengestelde beweging (moeten) maken. Is het tijdperk van cultureel regionalisme aangebroken?

Lees verder

Reportage

Elke reis weer in quarantaine, is dit de toekomst?

Wie naar Zuid-Korea reist, moet bij aankomst twee weken in quarantaine en krijgt een gps-tracker. Is dit overal de toekomst?

Lees verder

Analyse

‘Onzichtbare orkaan’ drijft Curaçao weer naar Nederland

De coronacrisis heeft de van toerisme afhankelijke economie van Curaçao aan de rand van de afgrond gebracht. Een nieuwe orde, ook in het koninkrijk, lijkt nodig. 

Lees verder

Essay

Nederland gaat de EU nog hard nodig hebben

Nu er weer miljarden door de Europese Unie worden gepompt, staat solidariteit onder druk. Het is dan makkelijk uit het oog te verliezen dat Nederland juist baat heeft bij het compromis, betoogt Peter Giesen.

Lees verder

Interview

Eigen belangen eerst

Of Trump wordt herkozen of niet: het nationaal-conservatisme zal alleen maar groter worden, voorspelt journalist Rich Lowry.

Lees verder