FOTOSERIE nachtleven

De nacht heeft
duizend ogen

Je kunt in de nacht niet op zoek gaan naar iets of iemand, alles gebeurt spontaan. Fotograaf Marcel Veldman legde het nachtleven vast voor het in de pauzestand raakte.

De nacht heeft duizend ogen, en misschien nog wel meer. Maar in de nacht zie je niks, als je onderdeel bent van de nacht. Je gaat op in de nacht, en wat er zoal valt te consumeren, illegaal en legaal, om de nacht te upgraden. Je staat oog in oog met vrijere mensen, in een meer gemixte samenstelling van politici tot de lokale kroegtijger en alles ertussenin, en niemand heeft haast.

De nacht heeft duizend ogen, maar een goeie fotograaf heeft er maar twee nodig, en een ziel voor het meest treffende moment. Wat je ziet, moet je niet eerder hebben gezien, en in de nacht is de kans op herhaling klein. Sommige mensen zijn juist in de nacht op hun best. Het verschilt per avond: op een maandag of dinsdag tref je andere types dan op zaterdag.

De nacht heeft duizend ogen, dat hoef je fotograaf Marcel Veldman niet te vertellen. Hij is zeker geen ochtendmens, er was een tijd dat zijn hele ritme anders was dan, zeg maar, de gemiddelde mens. Voor zijn werk reisde hij de hele wereld over, overdag moest hij zich richten op zijn klus, maar de nacht was van hem, eropuit, de stad in, de nachtelijke energie, er valt veel te missen. En altijd een camera mee, je weet nooit wat er gebeurt of wie of wat je tegenkomt. Het is het onverwachte dat alles interessant maakt. Maar zoek nooit iets of iemand, alles gebeurt spontaan. Als je geforceerd naar dit soort momenten gaat zoeken, mis je ze allemaal.

The Night Has a Thousand Eyes, maar de Amerikaanse entertainer Bobby Vee (1943-2016) had gemakkelijk zingen in 1962. In 2020 is het stil in de nacht, er is weinig te zien. Met terugwerkende kracht lijkt deze serie een requiem voor het nachtleven, nu in de pauzestand, al was dat nooit de opzet van Marcel Veldman. Maar anders kijken naar de nacht doet hij wel, er zijn geen duizend ogen meer.

Voor meer werk: marcelveldman.com

Volg ons