Een picknickmand
vol zoetigheid

De laatste picknickmand van deze zomer is er een vol zoetigheid. Vier meeneemtoetjes om je vingers bij af te likken, en een overheerlijke ijsthee.

Een picknickmand
vol zoetigheid

De laatste picknickmand van deze zomer is er een vol zoetigheid. Vier meeneemtoetjes om je vingers bij af te likken, en een overheerlijke ijsthee.

We eindigen de zomerpicknickreeks met het toetje. Jawel: zoetigheid die handig mee te nemen is. Dus geen slagroom die eraf kan vallen of wegloopt en geen losse flodders die ergens tussenuit kunnen glijden, maar praktisch zoet én zoet dat iedereen lekker vindt. De fruitgalette nam ik zelf mee op een plank die ik afdekte met alufolie en op de bodem van een rieten mand op het kleed en de servetten paste. De rest ging mee in trommels en zakjes in de andere tas. Het paste precies en was niet te veel gezeul. Versier alles met bloemen die u onderweg plukt, een beetje tuttig hoort toch bij taart?

I

Citroen-kokosreep

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 125 ml citroensap
  • 1 theel. bakpoeder
  • 75 gram geraspte kokos
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Meng de bloem met de poedersuiker in een kom. Meng de boter erdoor.

    Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in. Bekleed met bakpapier, laat de randen overhangen, vet nogmaals in. Druk het deeg uit over de bodem. Bak 15 minuten voor.

    Klop de eieren, suiker, citroensap en bakpoeder in dezelfde kom. Meng totdat de suiker is opgelost. Giet de citroenvulling over de korst uit. Strooi de geraspte kokos erop en bak nog 20 minuten of tot het goudbruin kleurt. Laat helemaal afkoelen voor het aansnijden.

II

Tahin-fudge-brownies

Ingrediënten

  • 160 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetl. tahin
  • 2 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theel. zout
  • 3 eetl. maizena
  • Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in. Bekleed met bakpapier, laat de randen overhangen, vet nogmaals in.

    Verwarm de chocolade, olijfolie en 1 eetlepel tahin au bain-marie tot het geheel gesmolten is.

    Klop met een mixer de eieren met de bruine suiker tot ze in volume verdubbeld zijn. Klop het zout erdoor en roer dan het gesmolten chocolademengsel erdoor. Klop op hoge snelheid de maizena erdoor tot het mengsel dik is en zijn vorm behoudt.

    Schep in de bakvorm, strijk glad met de natgemaakte achterkant van een lepel. Roer de resterende tahin met een drup olie glad en giet het in een dunne straal over het beslag uit. Draai met een mespunt eroverheen, zodat een gemarmerd effect ontstaat.

    Bak de koek ongeveer 18-20 minuten of tot de zijkanten zijn opgepoft en een erin gestoken prikker er nét droog uitkomt. Laat afkoelen voor het aansnijden.

III

Fruitgalette

Ingrediënten

  • 1 rol (ca. 300g) bladerdeeg, koelvak
  • 2 eetl. kristalsuiker, plus extra
  • 1 eetl. maizena
  • 1 ei, losgeklopt
  • ca. 500 gram vers fruit, in parten, gehalveerd of heel (ik gebruikte abrikozen en zwarte bessen)
  • Bereiding

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

    Rol het bladerdeeg erover uit. Zet terug in de koelkast.

    Meng het fruit met de suiker en maizena. Laat even staan en giet dan het vrijgekomen vocht eraf. Verdeel het fruit over het midden van het vel bladerdeeg en vouw de randen eroverheen. Bestrijk alles met losgeklopt ei en bestrooi de randen met nog wat suiker.

    Bak zo’n 15 minuten of tot de korst goudbruin en goed gaar is.

IV

Boterkoekjes

  • Bereiding

    Klop 125 gram roomboter met 100 gram kristalsuiker en 2 eetlepels witte miso romig en licht. Klop er 1 ei doorheen en spatel vervolgens 200 gram bloem en 1 theel. bakpoeder door het beslag. Verdeel het deeg in 2 delen, pak ze in plasticfolie en vorm er twee rollen van. Laat ze zeker 30 minuten in de koelkast opstijven. Pak ze dan uit en rol ze door kristalsuiker.

    Snij ze elk in 16 koekjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden in 10 minuten goudbruin.

V

Appel-munt ijsthee

  • Bereiding

    Meng 300 ml muntthee met 300 ml appelsap. Bewaar in de koelkast in een fles met een takje verse munt erin. Neem de koele fles mee naar de locatie en vul de glazen half met de thee en vul ze daar verder af met bruiswater. (En misschien nog een scheutje calvados erin, is lekker!)

Wijntip van Onno Kleyn

Zoete wijn is behoorlijk uit. Met goedkope zoetige, geen zoete, leerden veel mensen wijn drinken. Daarna ‘groei je eroverheen’. Maar er bestaan verrukkelijke zoete wijnen! Bij een picknick nemen we natuurlijk geen chique sauternes of tokay. Mijn eerste keus is een juichend fruitige moscato d’Asti, zacht bruisend, dampend van muskaatgeur en met comfortabel weinig alcohol. Zingt een vrolijk Piemontees liedje en neemt Yvettes fruitgalette zó in een heupzwaai.

Net eventjes meer pit heeft het rode broertje van de moscato, de brachetto d’Aqui. Vloeibaar rood fruit met wat rozenblaadjes, huppelt ook met wat bruis maar heeft een piepklein bittertje om het interessant te maken. Kan de brownies aan en zelfs kaas, mocht die op het programma staan.

Fontanafredda moscato d’Asti 2019, Piemonte
Albert Heijn, € 7,99
Alasia brachetto d’Aqui 2019, Piemonte
Gall&Gall, € 8,99

Volg ons