De intense zoekogen van Mikey

  Mikey (11) speelt vaak alleen, omdat kinderen zich aan hem ergeren. Sociaal gedrag is voor hem een ingewikkelde zaak. Gelukkig heeft hij veel fantasie, ziet fotograaf Kiki Groot.

Het is die intense blik die fotograaf Kiki Groot zo nieuwsgierig maakte naar wat er in Mikey omgaat. Ze volgt de nu 11-jarige jongen al 7 jaar met haar camera en heeft in die tijd nog niet echt vat kunnen krijgen op zijn binnenwereld. Mikey heeft autisme en ADHD, volgt speciaal onderwijs en woont bij zijn moeder en oudere zus. Zijn vader is sinds een paar jaar buiten beeld.

Vriendschap sluiten is lastig voor hem. In de speeltuin gaat het soms heel even goed. Dan straalt hij van geluk. Maar na een tijdje haken kinderen af omdat ze zijn gedrag vervelend vinden en dat maakt hem verdrietig. Hij wil zo graag contact maken, maar weet niet hoe.

Zijn eenzaamheid en worsteling met de ingewikkelde buitenwereld raken de fotograaf. Maar ze ziet vaak ook een vrolijke Mikey met een rijke fantasie, die maakt dat hij zich alleen goed kan vermaken. Als ze een dag bij hem langs gaat, treft ze hem vaak verkleed als Spider-Man, die probeert tegen de muur op te klimmen. Hij kan helemaal opgaan in zijn rol. Ook in die van strijder, wild schietend met een speelgoedpistool.

Kiki Groot heeft haar project Zoekogen gedoopt. Als Mikey’s moeder iets kwijt is, zegt haar zoon dat hij haar wel even zal helpen met zijn ‘zoekogen’. Mocht hij het ding niet vinden, dan ‘is zijn batterij op’. De fotograaf: ‘Ik zoek door zijn ogen naar zijn wereld.’


De beperkingen door het coronavirus kan Mikey begrijpen. Het is wel uit te houden zolang hij nog naar buiten kan om te rennen en te spelen. Een totale lockdown, daar moet hij niet aan denken. Dikke kans, zegt hij, dat hij dan binnen zal ‘ontploffen’.