De buurthuiskamers van het Leger des Heils: een steuntje in de rug voor wie dat behoeft

Hoogeveen is geen Urk en Papendrecht is geen Harderwijk - en ook de buurthuiskamers van het Leger des Heils zijn allemaal net even anders, merkte fotograaf Raymond Rutting.

‘De woonkamer is de ruimte die we gebruiken om op te laden na een lange dag, het centrale punt van het huis, de ruimte om gezellig met je vrienden en familie door te kunnen brengen, de ruimte die we gebruiken om lekker languit op de bank te liggen met een verslavende serie of met een goed boek. Een heel belangrijke ruimte dus!’

Zo omschrijft de bekende Zweedse meubelketen misschien wel de belangrijkste plek in onze woning. Elke Nederlandse huiskamer is anders, weten we nog uit de tijd dat we nog zonder beperkingen bij elkaar over de vloer mochten komen. En zo zijn ook alle buurthuiskamers van het Leger des Heils net even anders, ontdekte fotograaf Raymond Rutting.

Shoppen bij het Leger des Heils in Wageningen. 

  • Ingrid Mastenbroek organiseert in Harderwijk activiteiten voor kinderen.

  • Wietze Postema uit Hoogeveen.

Astrid (rechts) op de tosti-ochtend in de Utrechtse wijk Zuilen.

Hij ging op de koffie van Urk tot Utrecht, van Woerden tot Wageningen. Op de ene plek kun je tweedehands kleding kopen, op de andere plek wordt gekookt. Het uitgangspunt is overal hetzelfde. De honderd buurthuiskamers van het Leger des Heils zijn voor wie een steuntje in de rug kan gebruiken. Voor wie zich eenzaam voelt, hulp nodig heeft bij huiswerk of schulden.

Er zijn taallessen, zumbaklasjes en soms wordt over levensvragen gepraat.

Mevrouw De Vogel (geel T-shirt) komt al tien jaar in de buurthuiskamer van Papendrecht.

  • Vrijwilligers van het Leger des Heils in Maartensdijk zoeken tweedehands kleding uit.

  • Gerard Thomas (links) uit Woerden komt voor de koffie en een praatje.

Potje schaak in de buurthuiskamer van Urk.

De behoefte aan buurthuiskamers is sinds corona nog groter dan anders, merken ze bij het Leger des Heils. Gelukkig mogen deze plekken vanwege hun belangrijke functie open blijven, al zijn er noodgedwongen minder activiteiten. Daar is een mouw aan te passen: soms worden er maaltijden bezorgd in plaats van in de buurthuiskamers genuttigd. En er zijn soms digitale koffieuurtjes: zonder koffie geen huiskamer.

Het mooiste dat er in de buurthuiskamers kan gebeuren: iemand die verlegen binnenkomt, en na drie maanden als vaste vrijwilliger op het rooster staat.

Volg ons