FOTOSERIE LOCKDOWN LEEGTE

De hoogtepunten van de wereld

Een verlaten San Marco Plein in Venetië, de eenzame cowboy op Times Square, geen toerist te bekennen op de Chinese Muur. Over een tijdje is het wellicht weer net zo onvoorstelbaar als dat het een paar maanden geleden nog was. Gelukkig hebben we dan de foto’s nog.   

FOTOSERIE LOCKDOWN LEEGTE

De hoogtepunten van de wereld

Een verlaten San Marco Plein in Venetië, de eenzame cowboy op Times Square, geen toerist te bekennen op de Chinese Muur. Over een tijdje is het wellicht weer net zo onvoorstelbaar als dat het een paar maanden geleden nog was. Gelukkig hebben we dan de foto’s nog.   

Times Square

New York 
13 April 2020

San Marco plein

Venetië
9 April 2020

Flink wat plekken die u hier ziet herkent u in een oogopslag. Het kan bijna niet anders of u deed een of meerdere ervan zelf aan. Het kan ook bijna niet anders of het was er toen drukker dan op deze foto’s. Sterker: het kan goed dat u er tijdens uw bezoek een beetje moest dringen, omdat u de plek moest delen met toeristen uit een stuk of honderd verschillende landen. Veel van deze plekken zijn immers zogenoemde bucketlistbestemmingen, bezienswaardigheden die gelden als ‘hoogtepunten van de wereld’: in dit leven mag niemand ze missen.

De komeetachtige opkomst van het begrip bucketlist is gefaciliteerd door de Hollywoodfilm The Bucket List. Twee terminaal zieke mannen, gespeeld door Jack Nicholson en Morgan Freeman, doen daarin alle bezienswaardigheden aan die ze gezien willen hebben voor het moment van ‘kick the bucket’ , te vertalen als ‘het loodje leggen’, daar is. In de film hebben Nicholson en Freeman die locaties helemaal voor zichzelf, degenen die in hun voetspoor treden, hebben dat doorgaans niet.

Waren deze beelden begin januari gepubliceerd, dus vlak voor de wereld over covid-19 hoorde, dan had u kunnen denken dat de bucketlistplekken speciaal voor de opname van een volgende Hollywoodfilm even waren afgezet. U had ook kunnen speculeren dat iemand zich had bezondigd aan photoshoppen, dat een fotograaf zomaar vijfhonderd Chinese toeristen had weggeshopt van het San Marco Plein, en vijfhonderd Amerikaanse toeristen van de Chinese Muur, en honderd stonede Britten van onze eigen Dam.

Chinese Muur

Peking
26 Maart 2020

Het Capitool

Washington
17 Maart 2020

Piramiden van Gizeh 

Cairo
8 Maart 2020

Rode plein 

Moskou 29 Maart 2020

De Spaanse trappen, Piazza di Spagna

Rome
4 April 2020

Ka'aba

Mekka
6 Maart 2020

De grot van Massabielle

Lourdes
12 April 2020

In het voorjaar van het coronavirus weet u wel beter.

Het kan zomaar dat u op deze foto’s dingen ziet die u niet waren opgevallen toen u de plekken persoonlijk aandeed. Al was het maar omdat er toen mensen voor uw neus stonden, die maar niet wilden weggaan en uw eigen foto’s verpestten.

De Spaanse Trappen in Rome: je kon er je kont niet keren. Het Bolsjojtheater: geen plekje te krijgen. De Lourdesgrot: grote aantallen gelovigen getuigden er van een rijk rooms leven dat altijd is blijven bestaan. De Chinese Muur, Disneyland, het strand van Ipanema in Rio de Janeiro: als de foto’s die u hier ziet twee maanden eerder waren genomen, hadden er flink wat mensen op gestaan.

De statistieken van de laatste ‘gewone’ jaren uit de geschiedenis van de mensheid spreken boekdelen. Het Louvre in Parijs trok in 2019 ruim 10 miljoen bezoekers. Wie er in de buurt kwam van de Mona Lisa, kon zich niet meer wenden of keren in een mensenstroom, en zag door een dikke haag belangstellenden doorgaans weinig van de beroemde glimlach die Da Vinci zo mooi vastlegde in de 16de eeuw.

Disney World

Orlando
16 Maart 2020

Checkpoint Charlie

Berlijn
29 Maart 2020

Het Louvre

Parijs
17 Maart 2020

Ipanema beach

Rio de Janeiro
26 Maart 2020

Beach resorts

Cancun
28 Maart 2020

Teatro Colon

Buenos Aires
23 April 2020

Amalienbad

Wenen
19 Maart 2020

Ruim 30 miljoen toeristen zetten in 2018 voet op het San Marco Plein in Venetië. In de jaren voor het coronavirus werd er veel gediscussieerd over de schadelijke effecten van het toerisme, en verklaarden Venetianen dat hun stad door een niet-aflatende stroom bezoekers onleefbaar was geworden. Inwoners van het centrum van Amsterdam uitten vergelijkbare klachten: meer dan 8 miljoen toeristen liepen in 2019 over de Dam.

Dat was maar een schijntje in vergelijking bij de bezoekersaantallen van het bekendste plein van New York. Zowel in 2018 als 2019 spoedden 50 miljoen toeristen zich daar heel bewust naar Times Square, op de kruising van Broadway en 42nd Street. Nu zie je er nog steeds voorbijgangers, maar het gaat om 0,02 procent van het aantal uit het tijdperk dat al het Precovidium wordt genoemd.

Op het woord ‘genieten’ rust deze tijd enigszins een taboe, maar misschien moeten we dat toch maar een beetje doen bij het zien van deze foto’s. Zo leeg als nu, zullen we deze plekken niet snel weer zien, als de pandemieën elkaar tenminste niet gaan opvolgen.

De Dam

Amsterdam
19 Maart 2020

Colosseum

Rome
30 Maart 2020

Calle Císter

Malaga
28 Maart 2020

Shibuya kruispunt 

Tokio
19 April 2020

Bondi Beach

Sydney
21 Maart 2020

Regent Street 

Londen
16 April 2020

Prado museum 

Madrid
12 Maart 2020