FOTOSERIE HET NIEUWE NORMAAL

De
gewenning

De wereld verandert door corona. Maar nieuwe gebruiken raken snel ingeburgerd, ziet fotograaf Marcel van den Bergh.

Rotterdam

1 december is de eerste dag in Nederland waarop het dragen van een mondkapje in ­publieke binnenruimten verplicht is. Voor velen is dat wennen, zeker als anderen uit voorzorg ook buiten een mondmasker gaan dragen. 

Eindhoven

Met blauwe en gele ­lijnen wordt in ­Eindhoven geprobeerd het winkelen veilig te houden, 12 december. Drie dagen later zal ­premier Rutte een harde lockdown ­afkondigen, waarbij alleen essentiële winkels nog open mogen blijven.

Amersfoort

Horeca heeft als gevolg van de coronamaatregelen de deuren moeten sluiten. Een ondernemer van een restaurant heeft zelfgemaakte poppen aan de tafeltjes gezet.

Vinkeveen

Buiten is het -1, als deze foto op 11 december wordt ­genomen. Binnen staan ramen en ­deuren open om te ventileren van­wege ­covid-19. Het Veenlanden College heeft leerlingen fleece­dekens gegeven om warm te blijven. Ook mogen ze hun jassen in de klas aanhouden. 

Appeltern

Jan van den Bergh, de vader van de ­fotograaf, praat online met zijn ­kinderen, klein­kinderen en hun partners, 20 december. 

Oss

Theater De Lievekamp zet portretten van bekende ­Nederlanders in om de 1,5 meter afstand te garanderen, maar ook om een gezelligere sfeer te creëren in de anders wel erg
lege zaal, 4 november. Niet veel later zal het theater zijn deuren weer moeten sluiten vanwege de strengere coronamaatregelen. 

Dit verhaal maakt deel uit van de fotospecial 2020: Een nieuwe wereld. Daarvoor reisden vier fotografen door Nigeria, Brazilië en Nederland om vast te leggen wat het coronavirus met ons heeft gedaan. Kijk hier verder.

Volg ons