Fotoserie Langs de Enguri

De Enguri-rivier van de Kaukasus tot de Zwarte Zee: grimmig en overweldigend

Langs de Enguri-rivier geniet je van overweldigend natuurschoon en grote gastvrijheid en ervaar je de pijn van de Georgische geschiedenis. Fotograaf Julien Prebel volgde de rivier van de Kaukasus tot de Zwarte Zee.

Weinig landen die reizigers zó voor zich kunnen innemen als Georgië in de Kaukasus. Het natuurschoon is daar even overweldigend als de gastvrijheid. Tradities zijn er even weerbarstig als de geschiedenis er tragisch is. De rode wijnen van de Saperavi-druif die worden gedronken op maaltijden die duren tot de vroege ochtenduren, komen daar nog bij.

Een beroemde bezoeker die als een blok voor Georgië viel was chansonnier Jacques Brel. Toen hij er in 1965 optrad, was Georgië nog een Sovjet-republiek. Moskou, Leningrad (Petersburg), Bakoe en Jerevan hadden Brel op zijn Sovjet-tournee koud gelaten, in de Georgische hoofdstad Tbilisi brak de hemel open. ‘Georgiërs zijn mooie mensen. Ik was er helemaal niet op voorbereid om met zulke tegemoetkomende en tedere wezens te maken te krijgen. De Georgiërs mixen droom en realiteit tot een buitengewone cocktail. Ik heb daar broers achtergelaten.’

Voor de jonge Franse fotograaf Julien Prebel was in Georgië óók liefde op het eerste gezicht. In 2017 reisde Prebel samen met journalist Clément Girardot van de havenstad Batoemi aan de Zwarte Zee naar de hoofdstad Tbilisi. Een tweede Georgische reis was daarna snel gepland. Voor die reis, nog voor de coronacrisis, besloten ze de Enguri-rivier van begin tot het eind te volgen, van de plek waar die hoog in het Kaukasus-gebergte ontspringt tot de plek waar die meer dan tweehonderd kilometer westelijker in de Zwarte Zee uitmondt.

Wie langs de Enguri reist, passeert zowel de hoogst geleden permanent bewoonde dorpen van Europa, de een-na-grootste waterkrachtcentrale ter wereld, de mooiste landschappen van de Kaukasus als de grimmigste gevolgen van de recente geschiedenis.

De laatste vijftig kilometer stroomafwaarts vormt de Enguri de grens tussen Georgië en zijn voormalige deelrepubliek Abchazië, die zich begin jaren negentig in een bloedige oorlog met Russische steun afscheidde. In de zomer van 2008 probeerde de toenmalige Georgische president Mikheil Saakasjvili de regio terug te veroveren.

Het offensief liep uit op een fiasco. Vele duizenden Georgiërs werden uit Abchazië verdreven, de meesten wonen nu in belabberde omstandigheden aan de Georgische oever van de Enguri. Ook zij ontvingen Prebel met open armen, dekten de tafel voor hem en boden hem hun beste dekens aan voor de nacht. Georgië, zegt Julien Prebel is, zowel het meest gastvrije land dat hij ooit bezocht als ‘een paradijs voor fotojournalisten’: vrijwel zonder uitzondering wilden mensen hem graag hun verhalen vertellen en voor hem poseren.