Fotoserie Aflevering 1: Hongarije

Hoe het Balatonmeer
herondekt werd

In een korte serie beeldverhalen onderzoeken de fotografen van de Volkskrant hoe de wereld door de uitbraak van het coronavirus veranderde.

In een novelle van Mihály Vörösmarty, één van de grootste Hongaarse dichters uit de 19de eeuw, zit een scène met een Amerikaanse toerist. Die gaat zo: de Amerikaan is aan de wandel gegaan in Balaton­füred, een badplaats aan het gelijknamige Balatonmeer. De Amerikaan raakt aan de praat met twee Hongaren. Ze willen weten wat hij van het meer vindt, en beginnen zich in gedachten vast te schamen. De vreemdeling zal wel om ons lachen, zeggen ze, zoals we vol ontzag rond die ‘zoetwaterdruppel’ drentelen, ‘alsof het de grootvader aller wateren’ is. Over de Amerikaan straks meer.

Het was in Vörösmarty’s tijd dat de adel het Balaton ontdekte, en de glooiende oevers begon te bebouwen met landhuizen en wijngaarden. Schrijvers projecteerden hun eigen fantasieën op het machtige azuur, geholpen door het feit dat de overkant op sommige plekken net niet te zien is, zodat er ruimte is voor de verbeelding. Bezien vanuit het westelijke puntje, pochte romancier Bertha Bulcsu, ‘hebben we een panorama dat zich met de Golf van Napels kan meten.’

Na de Tweede Wereldoorlog volgde het grote publiek. In de regel zijn er twee smaken: de zuidkant is voor de campings, de noordkant voor de wijn en de esthetiek, al raken die twee ’s zomers verstrikt. Fotograaf Akos Stiller zag zijn landgenoten aquagymmen bij Csopak en aanschuiven voor de openluchtbioscoop. Nu alle reisjes naar Kroatië en Italië niet doorgaan, betalen de mensen grif voor een handdoekje op een afgesloten strand, wat volgens de mopperende Hongaarse oppositie vooral de steenrijke zakenmannen uit de nabijheid van premier Viktor Orbán ten goede komt.

O, en de Amerikaan uit Vörösmarty’s verhaal; die hield de twee zenuwlijders voor dat het toch jammer was dat het Hongaarse volk buiten de landsgrenzen zo veel minder bekendheid genoot dan dat eeuwige meer. En trouwens, hij was helemaal geen Amerikaan, gewoon een bereisde Hongaar met een talenknobbel.

Fotograaf Akos Stiller

Volg ons