FOTOSERIE DAGBOEK VAN EEN FOTOGRAAF

Coronawandelingen
deel 2

Stephan Vanfleteren ging op wandel tijdens de lockdown. De foto's die hij maakte zijn te zien in het Museum voor Fotografie in Antwerpen. Hij schreef er ook een boek over, dit keer zonder foto's. Een fragment uit  ‘Dagboek van een fotograaf’. 

Het is een dag van vogels

Het is een dag van vogels. Het begint al bij mijn vertrek. Meeuwen vliegen vanboven mijn auto provocerend op me af. Wat later zie ik op mijn wandeling in het struikgewas midden in een akker een zelfgemaakte kooi met drie kraaien erin. Geen huis in de buurt en de straat heeft geen naam, enkel een bordje met ‘Verboden toegang’ en een camouflagetent. Was ik nu ergens in Oklahoma of Tennessee, ik deed het in mijn broek. Met trespassing wordt in de VS niet gelachen. Maar ik ben in Middelkerke, op het terrein van een zonderling. De drie vogels fladderen heen en weer. Ik weet niet of ze blij zijn of nerveus, of dat Pavlov in de buurt is omdat ze denken dat ze iets te eten krijgen. Ik maak me uit de voeten. Iets zegt me dat dit niet pluis is.

Een paar kilometer verder trekt een vogelverschrikker mijn aandacht. Het is geen namaakpersoon maar een namaakvlieger in de vorm van een vogel of, wie weet, een vleermuis. Batman aan de leiband. De vlieger hangt aan een draad die meeveert met de wind. Het is poepsimpel en efficiënt. Beter dan die imbeciele zelfgemaakte vogelverschrikkers of storende geluidskanonnen.
De zwarte vogel wiegt heen en weer maar zorgt door de draad voor dierlijke sociale distancing. Echte vogels durven het veld niet op om de zaden te stelen, maar de fotograaf stapt wel zaden plat.

Een andere vogel vliegt niet. De Space X Falcon 9 stijgt niet op. De lancering van de vliegende draak gaat vanwege het slechte weer niet door. In Florida schijnt de zon dan toch niet altijd. En goed weer kan je niet kopen. Jammer, want ik zou wel wat zakgeld overhebben voor neerslag. De boeren zouden me dankbaar zijn voor die kleine geste. In Florida is het bewolkt. In West-Vlaanderen is de hemel blauw. De wereld op zijn kop.

Dagboek van een fotograaf – Stephan Vanfleteren, 168 pagina’s, 18,99, Uitgeverij De Bezige Bij.