Corona is niet altijd de maat der dingen

Getriggerd door het contrast. Lang niet overal beheerst het ongemak over anderhalve meter het leven, zo ontdekte fotograaf Marcel van den Bergh van de Volkskrant de laatste maanden.

Tot een half jaar geleden kwamen meetlinten en centimeters op veel plekken in Nederland alleen maar tevoorschijn als er verbouwd moest worden. Een van de typische gevolgen van ‘het coronatijdperk’ is de zichtbaarheid van het meetlint in de openbare ruimte. De vraag ‘is het wel of geen anderhalve meter?’ werd de afgelopen maanden in Nederland minstens zo belangrijk als ‘to be or not to be?’ in Hamlet. Wat er kon gebeuren als er sprake was van mínder dan anderhalve meter, ondervonden aardig wat mensen die van boa’s bonnen kregen, alsook de minister van de coronaboetes (Ferd Grapperhaus) die in de coronatijd een trouwfeest gaf.

Weinig mensen zagen de afgelopen maanden op zoveel verschillende plekken Nederlanders met de anderhalvemetersamenleving worstelen als fotograaf Marcel van den Bergh. Terrassen, sportscholen, winkelcentra: overal fotografeerde hij ongemak met afstand houden. En daarom begon het hem op te vallen dat hij op het platteland niets van die anderhalvemeterpreoccupatie merkte. Zo klein als Nederland is, zo groot zijn de contrasten. Wie wil, kan de foto’s op deze pagina, allemaal vorige week in ruraal gebied genomen, de onofficiële titel ‘alsof er nooit corona is uitgebroken’ meegeven. Op alle foto’s speelt afstand een rol, nooit heeft corona er iets mee te maken. Wie wil weten hoeveel anderhalve meter ook alweer is, kan zijn voordeel doen met de lekke binnenband van de amateurwielrenner. Wie niet meer wist hoeveel een meter ongeveer was, wordt geholpen door het jongetje dat een penalty gaat nemen.

Alle astbestsaneerders onder ons zien meteen dat een van deze beelden wel degelijk typerend is voor de coronatijd. Leden van deze beroepsgroep dragen altijd witte pakken. Toen Marcel van den Bergh een asbestsaneerder in een rood pak vastlegde, vroeg hij hem naar het waarom van die kleurkeuze. De asbestprofessional vertelde dat hij al zijn witte pakken vanwege corona heeft afgestaan aan het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Sindsdien kan hij zelf niet meer aan witte pakken komen. Rood zou in Nederland weleens het nieuwe wit kunnen worden, voorspelt Van den Bergh.

Volg ons