Bergen aan Zee is een feest, druk of uitgestorven

Helmgras, rozenbottels, villa's en een stoet aan dagjesmensen: Bergen aan Zee blijft altijd lieflijk. Ook in de drukke zomerperiode.

In een zonnige week als deze wordt de kustplaats Bergen aan Zee overspoeld door dagjesmensen. Telt het Noord-Hollandse dorpje normaal enkele honderden mensen, in de zomerweken is het een veelvoud ervan. Al vroeg in de ochtend komt de stroom bezoekers op gang. Scooters, e-bikes, bakfietsen, maar vooral gewone fietsers zie je verschijnen uit het aanpalende duingebied. De meeste bezoekers komen op de fiets, want veel parkeerplekken kent het kleine dorp niet. En voor je het weet staat alles al vol.

De fietstocht naar Bergen aan Zee is bovendien al een feest. Of je gaat door het naar dennenbomen ruikende duingebied, of je rijdt vanuit Bergen-binnen – de vijf kilometer verderop gelegen gemeente waar de kustplaats onder valt – langs de imposante villa’s van de lommerrijke Eeuwigelaan.

Met tassen vol handdoeken, scheppen, netten en her en der een uitstekende parasol, zie je de bezoekers komen. Het strand is en blijft de grootste attractie, al doen het kleine zeeaquarium en enkele strandpaviljoens ook hun best.

Rustig kan je het strand van Bergen aan Zee op dagen als deze niet noemen. Zeker niet als de aan een speedboot gekoppelde banaan over de kalme zee scheurt. Maar loop je, nadat je de strandopgang af bent gegaan, naar rechts (richting Schoorl aan Zee) dan laat je de zonaanbidders, surfklasjes, strandpaviljoens en het naaktstrand al snel achter je.

Het dorpje werd gesticht begin twintigste eeuw. In opdracht van de familie Van Reenen werd het ontworpen als een villapark aan zee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de huizen verwoest. Na de oorlog herrees het dorp – met niet altijd even succesvolle naoorlogse nieuwbouw. Her en der verrijst tegenwoordig soms nog een nieuwe villa. Toch houdt het dorpje, waar de rozenbottel en het helmgras welig tiert, een lieflijk karakter. Zelfs op zonnige, drukbezochte, dagen als deze.

Volg ons