Benarde moslims in het land van Modi

De Indiase premier Narendra Modi verbouwt het etnisch en religieus diverse India voortvarend tot een hindoenatie. Moslimstudenten van een doorgaans serene madrassa in Lucknow gingen uit protest massaal de straat op.

Als studenten van Darul Uloom in Lucknow wat vrije tijd hebben, hangen ze rond in deze koffietent.

Afgelopen weken was de in 1892 gestichte madrassa minder stil. De ommuurde enclave met moskee, bibliotheken en hippe espressobar, waar 6500 studenten de koran bestuderen als opstap naar een mooie overheidsbaan, groeide uit tot een haard van verzet tegen het beleid van premier Narendra Modi. Die maakt sinds hij vorig jaar met overmacht werd herkozen vaart met zijn plan het multiculturele en -religieuze India om te vormen tot een hindoeïstische natie.

Bidden in de moskee om vijf uur ’s middags.

Steen des aanstoots werd in december de nieuwe burgerschapswet, die de Indiase nationaliteit belooft aan leden van religieuze minderheden die in buurlanden worden vervolgd, behalve aan moslims. Discriminerend, aldus critici, en een verkapte aanval op de seculiere Indiase grondwet.

Studenten op hun slaapkamer.

Massale demonstraties leidden tot botsingen met ordetroepen en Modi-supporters waarbij in heel India 23 doden vielen. De autoriteiten grepen hard in, ook in Lucknow. 156 studenten van Darul Uloom werden opgepakt en de school ging dicht. Pas vorige week mochten de studenten er weer in. Ze houden zich nu, zoals veel moslims, voorlopig even gedeisd.

Studenten onderweg naar les. Links schoenen van studenten die een les volgen.

Modi maakt het seculiere karakter van India kapot, zei student Ghulaam Hasnain Naqvi vorig jaar. ‘Toen hij in 2014 premier werd, beloofde hij ons moslims tegemoet te treden met in de ene hand de koran en in de andere een laptop. Dat bleek een leugen.’ Toch bagatelliseren veel studenten de conflicten. Zeker, er zijn soms rellen, maar dat komt door gestook van de politici. ‘Gewone hindoes en moslims kunnen best met elkaar overweg.’

Een student bij de bewaakte ingang van de madrassa.