Badgasten in eigen tuin

Helemaal uitgekleuterd raken we nooit. Nu er elk jaar wel een hitterecord wordt verbroken, grijpen Nederlanders massaal naar het achtertuinbadje, ziet fotograaf Marcel van den Bergh.

Het gaat dezer dagen nogal vaak en nogal verhit over regels en handhaving, over een appèl aan de bevolking. Nederland heeft inderdaad geen ‘drinkwaterpolitie’, zoals de baas van het grootste drinkwaterbedrijf Vitens gisteren in deze krant zei.

Klonk daar enige spijt door in de stem van de Vitens-baas? Hij moet het nu doen met ‘mensen ervan bewust maken dat het water dat zij gebruiken ergens vandaan komt’.

Een opzetbad in Ooijen.

Een voetenbadje in Nijmegen.

Hallo, badgasten in eigen huiselijke omgeving: appèl begrepen? Weet u waar het vandaan komt en waarvoor het eigenlijk bedoeld is? Stop met tuintjes sproeien en zwembadjes vullen. We zijn toch geen ‘kleuterland’?

Anderzijds is in menig volwassene de kleuter nooit helemaal opgelost. Wat is er fijner dan dobberen in de eigen achtertuin met een My Massive Pony? Het duurt even met opblazen voordat ie van Little in Massive is getransformeerd – ademhalen in de elleboog – maar dan heb je ook wat.

Een boer in Oxe maakte van hooirollen een badje voor zijn kinderen.

Vroeger hadden we niets. Ja, we hadden multifunctionele zinken tobbes. Of een tuinsproeier op een standaard en daar renden we dan omheen. Eigenlijk dus ook multifunctioneel.

Vroeger was het ook wel eens dagen achtereen heel warm. Maar sinds een paar jaar zijn de zomers altijd goed voor op zijn minst één verbroken hitterecord. Dit jaar hebben we – mede dankzij corona want gedwongen thuis – er iets nieuws bij: het (zwem-) badje in eigen omgeving is ‘hot’, nog nooit werden er zoveel aangeschaft.

Vitens mag dat erg of jammer vinden. Natuurlijk. Maar wat als we met zijn allen voor de zee zouden kiezen? Komen ze weer: regels, handhaving, appèl.

Een heus permanent zwembadje in Maren Kessel.

Volg ons