FOTOSERIE PRINSJESDAG

Alles was anders,
op Prinsjesdag 2020

Het was zoeken naar vertrouwde elementen. Elementen van voor de coronatijd, op een door corona van opsmuk ontdane dag. Bij Paleis Noordeinde waren enkel wat actievoerders en een oranjefan, moederziel alleen.

De koning kwam per auto, het parlement per busje. Er was geen hoedjesparade, geen rijtoer met koets, geen balkonscène bij Paleis Noordeinde. De partners van politici moesten thuis blijven. Ook dat nog.

De stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima onderweg naar de Grote Kerk in Den Haag.

Alles was anders op Prinsjesdag 2020.

Leger. Kaler. Stiller. Warmer.

Niet komen, zei de Haagse burgemeester Van Zanen voorafgaand aan Prinsjesdag. Hij wilde geen ‘gedoe’ omdat mensen zich niet aan de geldende coronamaatregelen zouden houden.

De dames in Staphorster klederdracht – missen normaal gesproken geen aflevering – bleven gehoorzaam thuis en keken tv. Anderen kwamen wel.

  • De Staphorster dames volgen Prinsjesdag noodgedwongen op de televisie.

  • Leden van Extinction Rebellion ketenden zich vast aan het paleishek.

Actievoerders van Extinction Rebellion bijvoorbeeld ketenden zich vast aan de hekken van Paleis Noordeinde. Mocht niet, voor demonstreren konden ze op twee andere plekken terecht. De politie hield elf actievoerders aan. Toch een beetje gedoe dus.

Het was zoeken naar vertrouwde elementen. Elementen van voor de coronatijd, op een door corona van opsmuk ontklede dag. Ah, daar doemde oranjefan en Te land, ter zee en in de lucht-veteraan Johan Vlemmix op. Hij stond bij het paleis, moederziel alleen. ‘Petje af voor iedereen die thuis is gebleven’, zei Vlemmix. Hemzelf was dat niet gelukt.

Johan Vlemmix voor Paleis Noordeinde.

Om hem heen hing een gouden zwemband waarmee hij de mensen die er niet waren op afstand kon houden. Op de zwemband balanceerde een miniatuur van de Gouden Koets. Was die er toch een beetje bij.

Vlemmix meende het koninklijk paar te hebben gezien. ‘En volgens mij zij mij ook.’ Voor Johan Vlemmix was het in elk geval een prachtige dag geweest.

  • Thierry Baudet schudt een omstander de hand na afloop van de Troonrede in de Grote Kerk.

Nadat de Grote Kerk was leeggelopen, schudde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet de hand van een voorbijganger.

Werd het toch nog even een ouderwetse Prinsjesdag.

Volg ons