NIEUWS AFSCHEID MARADONA

Afscheid van Maradona ontaardt in chaos en relletjes

Het kon haast niet goed gaan: een publiek afscheid van Argentiniës, misschien wel ’s werelds, beste voetballer ooit. En het ging ook niet goed. Donderdagmiddag, een dag na zijn overlijden, liep het laatste afscheid van Diego Maradona uit op chaos en relletjes.

El pibe de oro, de jongen van goud, lag vanaf acht uur ’s ochtends opgebaard in een kist bedekt met de Argentijnse vlag en voetbalshirts in het hart van de Argentijnse macht, in een zaal van het werkpaleis van de president. Het was een eer die eerder de Argentijnse politieke grootheden Evita en haar man en ex-president Juan Domingo Peron toekwam en recenter, in 2010, ex-president Néstor Kirchner. Honderdduizenden mensen trokken naar het Casa Rosada om een laatste keer een paar seconden in de buurt van hun held te kunnen zijn.

Eenvoudige dranghekken scheidden het lichaam van Maradona van zijn passerende fans. Aanvankelijk gedroegen zijn bewonderaars zich waardig en trokken in een vrij hoog tempo aan hem voorbij. Enkelingen probeerden een spandoek of een kledingstuk bij de kist achter te laten. Velen zongen in het passeren nog één keer een voetballied. Bewakers maanden de mensen vaart te maken, ruimte voor tranen bij de kist was er nauwelijks. Want buiten wachtte een immense massa op ook nog die laatste groet.

Om twee uur ’s middags ging het mis toen de politie de rij van wachtenden onderbrak. Maradona’s familie had vooraf besloten het eerbetoon tot halfvijf te laten duren. Met het ingrijpen van de politie werd duidelijk dat honderdduizenden fans geen toegang meer zouden krijgen tot hun idool. President Alberto Fernández wist de kinderen van Maradona nog over te halen om het publiek tot zeven uur ’s avonds de tijd te geven, maar de geest was inmiddels uit de fles.

Fans bestormden het Casa Rosada, gooiden hekken om en drongen naar binnen. Traangas van de oproerpolitie buiten drong het paleis binnen. Sommigen probeerden ook de hekken te passeren in het werkpaleis om dichter bij de kist te komen. De dochters van de gevallen voetballer klampten zich vast aan de kist in een poging de fans op afstand te houden. Aanvankelijk werd de kist naar achteren verplaatst, maar in tweede instantie besloot de familie de ceremonie af te blazen.

Rond vier uur ’s middags vertrok het lichaam van Maradona in een lijkwagen richting begraafplaats Bella Vista, waar ook zijn ouders liggen begrafen. De tocht per auto door de stad was de laatste mogelijkheid voor de Argentijnen om afscheid te nemen van Pluisje. Op de begraafplaats vond de uitvaart plaats in besloten kring.

Ongetwijfeld breekt vrijdag in Argentinië het politieke debat los over de vraag wat er mis ging en wie daarvoor verantwoordelijk is. Velen zullen daarbij het beeld aanhalen van president Fernandez die vanaf het balkon van het Casa Rosada de uitzinnige fans tot kalmte probeerde te manen. De Argentijnse hoofdstad die het afgelopen jaar een van de langste en strengste coronalockdowns doormaakte veranderde van de ene op de andere dag in een oncontroleerbare chaos. Een chaos die doordrong tot in zijn eigen kantoor.

Volg ons