Zo ziet het fascinerende leven van Irish Travellers eruit

Irish Travellers leiden, om het zo maar te zeggen, een niet alledaags leven. De Amerikaanse fotograaf Becky Moseman raakte gefascineerd en won zo het vertrouwen.

Wat moet die blonde vrouw hier, en ook nog met een fototoestel in d’r hand? Ze is geïnteresseerd in ons, is wat ze zeggen. Hoe wij leven als Irish Travellers, ook wel Pikey's geheten, op het kamp. Ze wil alles weten over onze tradities, en wil onder de aandacht brengen dat wij het ook niet breed hebben. Hoe heet ze? Becky Moseman. Wie? Nooit van gehoord. Wat kan ons het schelen. Laat haar maar komen.

Dat wij als criminelen worden gezien, dat weten we echt wel. Dat er altijd van ons wordt gezegd dat we in het vuil leven, op kampementen zonder water en elektriciteit, hier in Ierland. Dat komt ons bekend voor. Ze zien ons in Limerick of Galway liever weggaan dan komen. Haal je schouders maar op, dat wordt nooit anders. Who cares.

Maar weet je, wij hebben ook onze trots, als Irish Travellers. Op wie we zijn, en wat onze geschiedenis is, dat we voor de duvel niet bang zijn. Ze is echt geïnteresseerd. Ze wil al die verhalen horen over onze trektochten, of over hoe sommigen reizen om geld te verzamelen, zodat we kunnen blijven waar we zijn.

Okay, als je echt wilt weten wie we zijn, dan moet je maar meegaan naar de paardenmarkt. Want wij zijn paardenmensen, dat hoort bij wie we zijn, net zoals we wonen in caravans.

En? Hoe vond je het? Op de grote paardenmarkt van Ballinasloe Horse Fair? Interessant hé, al die paarden. Mooi hé, al die Irish Travellers met hun paarden.

En weet je wat? Die Becky Moseman is een Amerikaanse. Misschien worden we wel modellen of filmsterren in Amerika. Laat ze foto’s van ons in Hollywood zien. Worden we beroemd. Dat zou toch wat zijn.