Zo ziet een werkdag eruit voor boer Jos

Ook in de week van het boerenprotest gaat het werk op de boerderij door. Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh trok een dag op met melk­veehouder Jos van der Aa uit Hernen.

Door een ferme blaas lucht vormt de plastic handschoen zich naar een koeienuier. Het is 6.46 uur, de werkdag van melkveehouder Jos van der Aa is begonnen. De blauwe wegwerphandschoenen liggen na anderhalf uur melken weer in de prullenbak, maar de rubberen laarzen aan zijn voeten zal hij deze regenachtige dag pas over precies vijftien­enhalf uur voor het laatst uittrappen.

Zo gaat het op de vrijdag van de afgelopen tumultueuze boerenweek – als hij wordt gevolgd door de Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh – en zo zal het ook zaterdag en zondag gaan; melkkoeien houden geen weekend.

Hernen, 06:33 uur. Boer Jos van der Aa in zijn keuken, kort voordat hij naar zijn koeien gaat.

  • 06:46 uur. Handschoenen aan.

  • 07:21 uur. Een koe aan de melkmachine.

  • 07:25 uur. Voor het melken eerst de spenen schoon.

Zijn werkritme mag dan zeven dagen per week hetzelfde zijn, het is juist vanwege de afwisseling dat Van der Aa het nog altijd graag doet. ‘Het ene moment sta je te kalven en op een volgend moment ben je uren in de weer met een kapotte machine.’

08:12 uur. Het schoonspuiten van de melkstal na het melken.

09:46 uur. Met een pipet insemineert boer Jos van der Aa een van zijn koeien.

09:58 uur. Aan de ‘kapstok’: emmers met spenen voor de kalfjes.

10:50 uur. De boer leidt een van zijn kalfjes naar het buitenhok.

11:45 uur. Het schoonspuiten van de hokken.

Na het schoonspuiten van de melkstal, het insemineren van een koe, kalfjes voeren en nog meer schoonspuiten, gaat Van der Aa rond 14.04 uur even plat op de paarse hoekbank. Om daarna met zijn vrouw de administratie door te nemen van de melk die eindigt als chocolademelk in een FrieslandCampina-pak. En dan weer het erf op tot om kwart voor zes het boerenbont op tafel staat. Zijn koeien voorziet hij om 22.15 uur nog een laatste keer van voer, kort voordat de overall die dag definitief op de haak gaat.

14:04 uur. Even tijd voor een middagdutje.

  • 14:25 uur. Het schoonspuiten van de shovel.

  • 14:43 uur. Van der Aa krijgt hulp van zijn zoon.

  • 14:54 uur. De boer en zijn vrouw buigen zich samen over de administratie van hun melkveehoudersbedrijf.

  • 17:44 uur. Samen met zijn vrouw en kinderen zit Jos van der Aa aan de avondmaaltijd.

Behalve de afwisseling is het ook het zorgen voor dieren dat Van der Aa doet genieten van dit ‘vrije leven’ op het platteland van het Gelderse Hernen. Maar er zijn ook zorgen. Hij is er het type niet naar in opstand te komen, maar achteraf had Van der Aa dinsdag graag de ‘fantastische geslaagde’ boerenactie op het Haagse Malieveld meegemaakt. Want met de alsmaar veranderende regeltjes is ook voor hem het werken er niet per se leuker op geworden. Ook is het duurzamer werken hem financieel niet meer gaan opleveren.

Zijn zoon aanmoedigen het bedrijf over te nemen, zoals hij zelf deed, doet de 52-jarige Van der Aa dan ook niet. ‘Het moet echt zijn passie zijn, en er anders niet aan beginnen.’

22:15 uur. Met zijn shovel veegt Van der Aa nog even het voer aan voor de koeien.

22:17 uur. De boer trekt zijn overall uit. Het ritueel markeert het einde van zijn werkdag.