Zo zag de Canal Pride eruit

‘Het is gezellig vol, maar wel goed vol.’ Met die constatering riep de organisatie van Pride Amsterdam zaterdagavond mensen op om niet meer naar de hoofdstad te komen. Er kon simpelweg niemand meer bij, op de drukste dag van het grootste jaarlijkse evenement in Nederland voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Honderdduizenden, schat de organisatie, kwamen af op het traditionele hoogtepunt, de feestelijke botentocht door de grachten. In aantal bezoekers steekt de Canal Pride intussen Koningsdag (maar toch vooral: de vrijmarkt) naar de kroon.

Boten, grachten en kades mochten dan uitpuilen, de Canal Pride verliep volgens de politie in ‘een sfeer van gemoedelijkheid’. Er waren dan ook maatregelen genomen om de boel gezellig te houden. Dit jaar was er voor het eerst een verbod op versterkte muziek langs de route van de Canal Pride. In voorgaande jaren overstemde het geluid van de kade de muziek die op de boten werd gemaakt of gedraaid. Mensen die met een eigen schuitje langs de route wilden liggen moesten een vergunning kopen. Een deel van de kades was afgezet omdat er instortingsgevaar bestond. De veertien mensen die door de politie werden opgepakt, waren bootjesbezitters die iets te veel aan Bacchus hadden geofferd, en drie betrapte zakkenrollers.

Onder de tachtig boten die meevoeren in de Canal Pride was er voor het eerst een Japanse boot, met steun van de ambassade van Japan, en een boot waarop vertegenwoordigers van VVD, CDA, D66, PvdA en SP voeren. Volgend jaar moet er ook een ‘groene’ boot in de grachten dobberen. Boswachter Lydie van Santen lobbyt op Twitter al bij haar collega’s bij Staatsbosbeheer.