Zij hebben een onvoorwaardelijke liefde voor hun Canta

Wie de Canta ziet rijden, zal niet vermoeden dat de oorsprong van het invalidewagentje in de racerij ligt. De onvoorwaardelijke liefde van de eigenaars inspireert fotograaf Marjolein van der Klaauw tot een portretreeks.

Flink wat mensen hebben een sterke band met hun vervoermiddel, en in weinig gevallen is die band zo sterk als bij Canta-rijders. Voor velen maakt de Canta elke dag weer het verschil tussen mobiliteit en stilstand.

De Canta werd begin jaren negentig ontwikkeld door oud-coureur- en racewagenmonteur Dick Waaijenberg in samenwerking met de TU-Delft. Expertise uit de wereld van de racewagen nam Waaijenberg mee die van de invalidewagen. Het racestuur waarmee de Canta is uitgerust, bijvoorbeeld, geeft een stevige grip, handig voor onder meer artritispatiënten. In de kwart eeuw na de lancering raakte de Canta onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse straatbeeld, het Amsterdamse in het bijzonder. Tot de productie in 2017 stopte, was Waaijenberg Nederlands grootste autofabrikant.

Jos (70) en Carla (64) kochten de Canta omdat Carla niet meer kon fietsen vanwege haar rug. Per week rijden ze meer dan honderd kilometer, best veel uitjes.

Jaloers

Veel Canta-rijders kunnen je vertellen dat je aan het stuur zowel het beste als het slechtste in medeweggebruikers losmaakt. Er zijn opgefokte lui die zodra ze je in het oog krijgen gaan claxonneren, maar ook veel mensen van wie je meteen voorrang krijgt. Opvallend vaak zie je kinderen naar je zwaaien. Parkeer je je Canta pal voor een supermarkt, dan kun je nogal eens rekenen op afgunstige blikken van volwassenen. Auteur en Canta-bezitter Karin Spaink, sinds 1986 lijdend aan ziekte MS, typeerde dit vervoermiddel ‘het enige hulpstuk voor gehandicapten waar gezonde mensen jaloers op zijn’. Spaink reed er zo ver mee als Polen. Haar publicatie De benenwagen: het succesverhaal van de Canta groeide uit tot lijfboek van Canta-rijders.

Fotograaf Marjolein van der Klaauw ziet de Canta als de Amsterdamse automobiel par excellence, zeer aanwezig en sfeerbepalend. Het is een publiek geheim dat dit vervoermiddel óók in trek is bij mensen die het niet per se nodig hebben. Canta Karakters doopte Van der Klaauw het project waarbij zij Canta-chauffeurs portretteert en dat moet uitmonden in een groot Canta-fotoboek.