Yoga in het spoor van The Beatles

Rishikesh in het noorden van India geldt als de yogahoofdstad van de wereld. Naar het schijnt ligt de spirituele energie er voor het oprapen. De vraag is of dat ook zou gelden als de halfgoden John, Paul, George en Ringo er in 1968 niet waren neergedaald.

Zonder the Beatles was er sowieso niks geweest waar ook ter wereld, op tal van terreinen maar van Rishikesh kun je zeggen dat het op zeker niet was uitgegroeid tot de yogahoofdstad van de wereld.

Wie niet onder een loszittend systeemplafond in een aangeharkte buitenwijk zijn zonnegroet wil doen, reist al jaren af naar Rishikesh in het noorden van India. Naar het schijnt ligt de spirituele energie daar voor het oprapen, zijn er de nodige guru’s en swami gevestigd en is de locatie aan de voet van de Himalaya, met nabije rivier de Ganges, zo holy als holy maar kan zijn.

John, Paul, George en Ringo kwamen hier in februari 1968, om in de ashram van Maharishi Mahesh Yogi een cursus transcendente meditatie te volgen, samen met hun geliefden. In hun kielzog waren pak’m beet vijftig andere lieden uit het entertainment als zanger Donovan, Mike Love van The Beach Boys en actrice Mia Farrow en haar zus Prudence. Ringo nam trouwens al na tien dagen de benen, Paul hield het ook eerder voor gezien en John en George hadden na zes weken genoeg van de geile aandrang van de Marahashi jegens zijn vrouwelijke cursisten.

Dat de belangrijkste muziekgroep op aarde interesse toonde in oosterse spiritualiteit hebben ze geweten in Rishikesh, waar op elke straathoek heden ten dage wel een yogacentrum is, en dat door fotograaf Nicola Zolin is vastgelegd.

Achteraf is zelfs gezegd dat het bezoek van de Fab Four de kickstart is geweest van een wereldwijde bekommernis om Aziatische religies, wat vervolgens uitgroeide tot het new-agedenken of de Bhagwanbeweging.

Hoewel the Beatles niet te lang van huis waren, heeft het bezoek aan Rishikesh hun artistiek geen windeieren gelegd. De mannen schreven er dertig liedjes, zelfs Ringo maakte er eentje af, waar hij sinds 1963 al mee worstelde, Don’t Pass me By. De meeste songs kwamen op The White Album. Zoals dus Sexy Sadie, dat eerst ‘Maharishi’ heette, en niet bepaald een positief reisadvies was voor Rishikesh en omgeving:

Sexy Sadie, what have you done

You made a fool of everyone.