Wereld in Beeld: de lange nacht in Brussel

De opmerkelijkste foto's van deze week. De EU-leiders zaten maandag de hele nacht te bakkeleien over de vraag wie de post van voorzitter van de Europese Commissie zou krijgen, plus drie andere topfuncties. De nacht verstreek zonder dat de regeringsleiders een compromis wisten te bereiken. Het werd een van de langste Europese toppen sinds lange tijd.

Uitgeputte journalisten slapen op hun bureaus in de perszaal van het Justus Lipsius-gebouw in afwachting van het moment dat de witte rook opstijgt uit het nabijgelegen gebouw van de Europese Raad. Even naar huis gaan is er niet bij voor de Brusselse correspondenten: voor je het weet mis je het moment suprême. Af en toe ontstaat er even opwinding en ontwaakt iedereen als een diplomaat binnenloopt met het laatste nieuws, dat achteraf geen nieuws blijkt te zijn.

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi (82), sinds mei lid van het Europees Parlement, doet even een tukje tijdens de stemming over de nieuwe voorzitter van het EP.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet er nog redelijk monter uit als ze maandagochtend het gebouw van de Europese Raad verlaat na achttien uur vergeefs onderhandelen over de verdeling van de topfuncties van de EU. De impasse was een lelijke tegenvaller voor Merkel die dacht dat de zaak beklonken was met het ‘sushi-akkoord’ dat zij in Osaka met Macron, Rutte en de Spanjaard Sanchez bereikte. Uiteindelijk kwamen er de volgende dag volstrekt andere kandidaten uit de Brusselse hoed.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, begroet het hoofd van de politiebewaking, met zijn gebruikelijke kus als hij aankomt voor de EU-top in Brussel. Het kostte de leiders drie dagen om de belangrijkste banen te verdelen.