Voor zijn eigen bestwil
De leeuwenpopulatie in Kenia is flink achteruitgegaan. Fotograaf Taco van der Eb zag hoe veeartsen, rangers en onderzoekers het roofdier proberen te beschermen.
Vanuit de auto legt veearts Titus Kaitho zijn verdovingsgeweer aan. Hij richt, wacht dan nog even en schiet. In één keer raak. Een roze pluimpje steekt uit de dij van de opgesprongen leeuw. Hij trekt het pijltje er nog met zijn bek uit, maar de verdovende stof is al gaan werken.
De leeuw ligt uitgestrekt op de dorre ondergrond in het Lake Nakuru National Park in Kenia. Versuft door de verdoving valt hij in slaap. Dat is het moment waarop de veearts samen met een gezelschap van rangers, Keniaanse en Nederlandse onderzoekers en een groep studenten van de Universiteit Leiden uit de auto stapt. Ze tillen de zware kop op en schuiven een halsband met satellietzender om zijn nek.
Het is voor zijn eigen bestwil. Doordat hun leefgebied kleiner wordt vallen leeuwen het vee van de lokale boeren aan, die daarop soms wraak nemen op de roofdieren. De halsband helpt de leeuwen te lokaliseren. De boeren kunnen dan worden gewaarschuwd om hun vee weg te halen.
De leeuw heeft de bescherming hard nodig. Waren er een eeuw geleden nog 200 duizend leeuwen in Afrika, tegenwoordig zijn er ongeveer 32 duizend over.
Eenmaal wakker loopt de leeuw meteen naar de camera op statief van fotograaf Taco van der Eb. Het dier knaagt eraan en besluit zijn buit mee te nemen. De auto’s zetten de achtervolging in. Na een wilde rit door de bush laat hij uiteindelijk los en sprint weg. Zonder Van der Ebs camera, maar nog mét de nieuwe halsband.