Van de straat

Aflevering 2: Todd Darling

Het is de fascinatie voor mensen en de manier waarop ze leven die elke straatfotograaf drijft. Rauw, ongekleurd en eerlijk. In een korte serie brengt de Volkskrant een ode aan deze oervorm van fotografie.

Bij de term Gesamtkunstwerk denkt ­menigeen aan de ­opera’s van Richard Wagner, waarin de kunstenaar kosten nog moeite spaarde muziek, toneel, poëzie, dans, schilderkunst en architectuur, in grootse decors, samen te brengen. Maar je kunt beweren dat de term net zo goed van toepassing is op de portretten uit Paterson, New Jersey, van de Amerikaanse straatfotograaf Todd Darling.
De beelden die Darling in zwart-wit en sepia maakte van inwoners van de allereerste industriestad van de Verenigde Staten, fungeerden slechts als basis voor ‘een lyrische bevraging van de Amerikaanse droom’ . Met de afdrukken ging Darling terug naar de mensen die erop te zien zijn. Samen voorzagen ze de beelden van teksten, precies zoals de illustere Allen Ginsberg zijn beroemde foto van Jack ­Kerouac van poëzie voorzag.

Schquaad op een tank in het Veterans Memorial Park.

Darling is bij het grote publiek bekend van zijn nieuwsfoto’s van de straatprotesten in Hongkong, waar hij sinds veertien jaar ook woonachtig is. Hij keerde terug naar zijn thuisland voor een project over de wortels van de hiphop. Op straat in Paterson werd het genre in de late ­jaren zeventig ongeveer tegelijk uitgevonden als in The Bronx in New York. Paterson in New Jersey was Amerika’s eerste geplande industriestad. Hier verrezen in de 18de eeuw molens en in de 19de eeuw fabrieken. In de 20ste eeuw keerden de kansen. Terwijl na de Tweede Wereldoorlog veel industrieën de deuren sloten, ging de stroom Afro-Amerikanen uit het zuiden naar de stad nog een tijd door. Vandaag de dag heeft Paterson een afnemende bevolking. In de woorden van één van hen, in viltstift gekrast op een foto van Todd Darling: Get right we’ll do whateva’ too stay alive in my city/ Its ride or die with ur head high.

Ra Ra (rechts) samen met zijn broer voor een dichtgetimmerde woning in Summer Street in Paterson, New Jersey. De teksten in de foto’s zijn van de geportretteerde personen.