Theater Trump op Buckingham Palace

Daar landde president Trump, 27 maanden na de uitnodiging die tot veel protesten leidde, dan toch in Londen voor zijn driedaagse staatsbezoek. Van de aankomst tot het staatsbanket: de eerste dag in foto’s.

President Donald Trump en first lady Melania Trump na hun landing op Stansted Airport, Londen.

Air Force One had het asfalt van Stansted nog niet aangeraakt of de eerste controverse was een feit. Tijdens de landing had Donald Trump gereageerd op Sadiq Khans opmerking, een dag eerder, dat hij gelijkenissen vertoont met een “20e eeuwse fascist”. ‘Khan, die in alle opzichten broddelwerk heeft verricht als Burgemeester van Londen, is zo dom geweest door gemeen te zijn over de President van de Verenigde Staten, bij verre de belangrijkste bondgenoot van het VK,’ twitterde Trump,’ hij is een steenkoude loser die zich beter kan richten op de misdaad in Londen, dan op mij.’ Vervolgd vergeleek hij Khan met zijn ‘domme en incompetente’ ambtgenoot Bill de Blasio in New York.

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, die Trump welkom heette, zag geen reden Trump te veroordelen en hekelde de beslissing van Labour om het staatsbezoek te boycotten. Voor Trump is deze reis een belangrijk moment in zijn strijd om als president te worden verkozen. Toeval of niet: terwijl de president met de deur in huis viel, presenteerde Boris Johnson zijn campagnevideo voor het leiderschap van de Conservatieve Partij. De blonde partijlieveling maakte geen melding van zijn uitspraken vier jaar geleden waarin hij, als burgemeester, Trump ‘ongeschikt’ verklaarde voor het presidentschap en collega-Londenaren liever niet aan Trump wilde ‘blootstellen’.

Koningin Elizabeth II schudt de hand van president Trump tijdens een welkomstceremonie op Buckingham Palace.

Voor koningin Elizabeth, die zaterdag van haar renpaard stond te genieten bij Derby Day , stond plichtbesef weer voorop bij de ontvangst van Trump op Buckingham Palace. Ze heeft wel vaker opgescheept gezeten met omstreden staatsbezoekers, zoals van Charles de Gaulle (1960) en Nicolae Ceaucescu (1978). Opvallend genoeg was Trump pas de derde Amerikaanse president die op deze wijze verwelkomd werd, na George Bush Jr. en Barack Obama. Zelfs Margaret Thatcher heeft haar vriend en zielsverwant Ronald Reagan nooit een staatsbezoek aangeboden. Maar Reagan ging wel paardrijden met Elizabeth, een eer die Trump weer niet ten deel viel.

Donald Trump en prins Charles tussen de Grenadiers. 

De koningin en de president vormden een fraai contrast, niet alleen in postuur. Waar zij een gesloten boek is waar het gaat om politieke inzichten, is Trump wat zijn ideeen betreft de meest transparante politicus denkbaar, zoals eerder op de dag eens te meer bleek. De 93-jarige vorstin liet het inspecteren van de erewacht over een haar oudste zoon, kroonprins Charles. Vorig jaar kwam Trump een beetje onwennig over bij een soortgelijke situatie bij Windsor Castle, maar dit leek hij zich geheel op zijn gemak te voelen. De gast nam alle tijd van de wereld en maakte praatjes met de Grenadiers met hun berenmutsen. Charles hobbelde geduldig achter Trump aan.

Ivanka Trump en haar man Jared Kushner bekijken vanaf het balkon de welkomstceremonie.

Een president, monarch of dictator die zijn kinderen meeneemt op staatsbezoek. Dat hadden de Britten nog niet meer gezien. Dit was geen staatsbezoek van Trump maar van Het Huis van Trump. Omdat er op het bordes aan de tuinzijde van Buckingham Palace geen ruimte was voor zo’n groot gevolg begonnen de leden van de Trump-clan de balkons van de White Drawing Room te bevolken, om vanaf die plek de ceremonie te aanschouwen. Daar stonden niet alleen vier van Trumps vijf kinderen, maar ook Jared Kushner, John Bolton, de ambassadeur en minister van Financien Steven Mnuchin. Laatstgenoemde kon de verleiding niet kon weerstaan om een selfievideo te maken.

Koningin Elizabeth II laat een fotoboek uit de koninklijke collectie zien. 

Een traditionele rit per koets over The Mall zat er niet in voor Trump, omdat zulks als een te grote inbreuk op zijn veiligheid werd gezien. Daarom werd hij met The Beast, over de verlaten straten, naar Westminster Abbey gebracht. Na een gebed gaf de Deken Trump en zijn gevolg een rondleiding, onder meer langs de tombe van de onthoofde Mary Queen of Scots, een hint naar de Schotse komaf van Trump. Ook de laatste rustplaats van Stephen Hawking, die een mooi plekje heeft tussen Newton en Darwin, kwam onder de aandacht van de Amerikaanse gasten. Bij de Dichtershoek vroeg Trump van wat voor soort steen de vloer gemaakt was.

Van links naar rechts: Hamish Hardy van de erewacht, president Donald Trump en kroonprins Charles.

Wie zou er niet hebben willen luistervinken bij de High Tea waar Charles de president op trakteerde. Van Trump is bekend dat hij klimaatsverandering als een ‘hoax’ beschouwt, dit tot wanhoop van zijn adviseurs, onder wie dochter Ivanka. De hoop is dat de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk, die zich al vier decennia zorgen maakt over de manier waarop de mensheid met het milieu omgaat, de bewoner van Het Witte Huis van gedachten kan doen veranderen. Mogelijk zal Charles gewag hebben gemaakt van zijn Rainforest Project, waarmee hij de vernietiging van tropische bossen mee tracht tegen te gaan. De door Trump begonnen handelsoorlog met China kan desastreus uitpakken voor de Amazone.

Bij het staatsbanket, waar de servetten gevouwen zijn als een Hollandse Muts, zijn weinig politici aanwezig geweest. Jeremy Corbyn, Sadiq Khan en John Bercow hadden al afgezegd en ook de leider van de Liberaal-democraten, Vince Cable, voelde zich niet geroepen de tafel te delen met ‘a nasty piece of work’. De 170 gasten hebben flink moeten dooreten, want zodra de koningin klaar is, dienen de messen en vorken te worden neergelegd. Elizabeth staat bekend als een snelle eter, maar dat geldt ook voor fastfood-liefhebber Trump. De president en zijn naaste gezinsleden overnachten bij de ambassadeur, daar Buckingham Palace momenteel een renovatie ondergaat.

Koningin Elizabeth en president Trump komen aan bij het staatsbanket in Buckingham Palace, Londen.