In deze Indiase deelstaat vindt een soort intifada plaats

In Indiase ogen is de vergelijking volstrekt ongepast, maar de toestand in de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir heeft wel iets weg van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Een Indiase soldaat verbiedt een bewoner van Srinagar om rond te lopen tijdens de avondklok die is ingesteld door het leger.

Ook hier, in de Kashmirvallei, is sprake van een leger dat zich gedraagt als een bezettingsmacht (en volgens veel moslims in het gebied ook een bezettingsmacht is).

Ook hier voelt de bevolking zich dagelijks vernederd door de vaak arrogant opererende Indiase militairen met hun intimiderende wapentuig en hun pantserwagens.

Mensen bij de  Jamia Masjid-moskee in Srinagar protesteren na het vrijdagmiddaggebed tegen de lokale verkiezingen in Kashmir. Ze roepen op tot een boycot, omdat er alleen maar pro-Indiase partijen meedoen.

Vrouwen schreeuwen leuzen tijdens de begrafenis van Hizbul Mujahideen-leider Yassin Itoo in het Chadoora-gebied van de Budgam-regio.

Ook hier zien, net als in de Palestijnse gebieden, jongeren zich daardoor gerechtigd tot wat je eufemistisch een kat-en-muisspel kunt noemen: een soort intifada, waarbij het gooien van stenen wordt beantwoord met rubberkogels en traangas. Omgekeerd voelen ook de strijdkrachten zich gerechtvaardigd op te treden zoals ze doen.

  • Vishal, 25 jaar oud, is officier in de Central Reserve Police Force (CRPF) in de oude stad van Srinagar.

  • Adil, de 22 jaar oude officier van de Jammu and Kashmir Police (JKP), bedekt zijn gezicht: hij woont in een nabije buurtgemeenschap.

  • Een Jammu and Kashmir-agent draagt een traangaspistool in de oude stad van Srinagar. 

  • Een CRPF-agent op wacht tijdens de avondklok met een katapult in zijn hand.

Ook Jammu en Kashmir kent de dreiging van het islamitisch terrorisme en van extremistische bewegingen waarmee fatsoenshalve niet te praten valt. Van buitenlandse machten die er belang bij hebben dat de spanning tussen leger en bevolking voortduurt.

De 18 jaar oude Gulzar Ahmad schreeuwt 'Azadi' (vrijheid) wanneer hij aankomt in het Shri Maharaja Hari Singh Hospital. Hij is met bolletjes beschoten door Indiase strijdkrachten.

  • CRPF-agenten gebruiken een katapult bij schermutselingen buiten de centrale moskee in de oude stad van Srinagar. De Jamia Masjid-moskee staat bekend als een bolwerk van separatisen en het hart van de opstand tegen de Indiase strijdkrachten.

  • Stenengooiers wachten op het begin van de confrontatie met Indiase strijdkrachten tijdens de avondklok in het centrum van Srinagar.

Zo maken van beide zijden alle voorspellingen zichzelf telkens weer waar – een vicieuze cirkel van actie en reactie, zet en tegenzet.

Beide kwesties gaan terug tot het eind van de jaren veertig: bijproducten van een op z’n zachtst gezegd knullige dekolonisatie.

Patiënten krijgen medicijnen toegediend in een psychiatrisch ziekenhuis in Srinagar. Bijna 1,8 miljoen volwassenen (45 procent van de bevolking) in de Kashmirvallei vertonen symptomen van mentale problemen, aldus onderzoek van Artsen Zonder Grenzen.

Dal Lake wordt ook wel het 'Juweel in de kroon van Kashmir' genoemd, maar dezer dagen zijn er weinig touristen te vinden.

Mannen wassen  kasjmiersjaals  op de oever van de Jehlum-rivier in Srinagar.

In beide gevallen ook zijn er de rapportages over schending van mensenrechten. Die over Palestina en Israël trekken internationaal de meeste aandacht (laat dat maar aan de Palestijnen en hun zelfbeklag over), die over Jammu en Kashmir zijn het ernstigst. Hier is sprake van martelingen op grote schaal, buitengerechtelijke executies en zelfs massagraven. Niet alleen het Indiase leger is schuldig. Honderdduizenden hindoes hebben door etnische zuiveringen, aangewakkerd door moslimextremisten, de Kashmirvallei moeten verlaten.

  • Een katapult van een CRPF-agent in de oude stad van Srinagar. Stenen worden gebruikt als de glazen knikkers op zijn.

  • Een doos met traangas staat op een muur tijdens de avondklok, die is opgelegd door de autoriteiten in het Bohri Kadal-gebied in Srinagar.

Agenten kijken naar demonstranten en stenenregens in het Maisuma-gebied in Srinagar, de thuisbasis van separatistenleider Yasin Malik.

In de hoop op een genezing van hun posttraumatische stressstoornis, wenden steeds meer mensen in Kashmir zich tot geloofshelers.

Parallel aan dat alles bestaat rond Kashmir sinds 1947 ook nog eens een internationaal conflict: dat tussen India en Pakistan. De Indiase regering ziet de Pakistanen als de voornaamste aanstichters van de onrust in de deelstaat. Dat is niet het hele verhaal, maar zonder grond is het niet. Vooral in de jaren negentig, maar ook daarna, trainde en financierde Islamabad gewapende separatistische groepen in de vallei. Enkele weken geleden nog vochten de buurlanden daarover een mini-luchtoorlogje uit. Daarin gaat de vergelijking gelukkig mank: de Palestijnen hebben geen luchtmacht.

  • Muzamil troost haar zoon Farzan. Hij is een oog kwijtgeraakt toen Indiase strijdkrachten hem beschoten met bolletjes.

  • Jongens kijken naar de menigte door een raam van een minaret tijdens de uitvaart van Hizbul Mujahideen-rebel Rayees Kachru.

De nacht valt in het Admiral Kadal-gebied in Srinagar.