Snelheidsrecords op de zoutvlakte

Duizelingwekkend snel rijden de vroemmonsters tijdens de Salt Flats Race Track over het zout in Utah, zag de Noorse fotograaf Sigurd Fandango.

Je moet ongenadig van vroemmmmmm houden, om hier op de Bonneville-zoutvlakte in de Amerikaanse staat Utah, in stilte te kunnen genieten. Doorgaans is hier geen moer te beleven, in dit 260 km2 grote gebied, en waan je je in een overbelichte nachtmerrie, pak ’m beet driehonderd dagen per jaar.


Maar de resterende dagen is alles anders, dan komen vanuit heinde en verre vroemmmmonsters in alle denkbare vormen en Hotrod-gedaanten bestuurd door pro’s en amateurs, om (persoonlijke) records te versplinteren tijdens de Bonneville Speedway, door duizelingwekkende snelheden te bereiken. Dat gebeurde voor het eerst zo’n honderd jaar geleden en werd reuze populair in de jaren dertig, en nu gebeurt het elk jaar. Tenzij het weer het niet toelaat, zoals in 2014 en 2015, toen door de aanhoudende stortregen de zoutvlakte op een bak te natte risotto leek.

De vlakte ontstond ooit na het opdrogen van het zoute meer Lake Bonneville. Het zout is op sommige plaatsen 1,8 meter dik. Wie de lijst met snelheidsrecords ziet, moet twee keer in zijn ogen wrijven. Een flitspaal wordt hier in een baan om de aarde gelanceerd. Denk aan mannen als George Poteet, die vorig jaar met zijn The Poteet & Main Speed Demon, een raketachtige luxewagen, de 685 km per uur aantikte. Maar dat is nog niks vergeleken met Gary Gabelich, de Amerikaanse coureur die sneller ging dan 1.000 kilometer per uur, in 1970, de snelste ooit, op deze zoutvlakte. Twee jaar later kreeg hij een ernstig ongeluk in een doorsneeauto en zou nooit meer racen.


Zijn vehikel heette Blue Flame, en dat was ongetwijfeld geïnspireerd op de meest legendarische Engelse vroemmmkoning, Sir Malcolm Campbell. Die zag ooit het toneelstuk De Blauwe Vogel van Maurice Maeterlinck, en verfde zijn auto blauw. Met de Blue Bird ging hij als eerste mens op aarde harder dan 300 kilometer per uur, in 1935 – vroemmend op de vlakte van zout.