Simone Biles is 1.42m lang, maar torent boven iedereen uit

De grensverleggende Simone Biles turnt van wereldtitel naar wereldtitel. Fotograaf Klaas Jan van der Weij zag de turnster weer excelleren op de WK in Stuttgart.

Als wereldster Simone Biles bij deze WK turnen in Stuttgart in de catacomben haar veelgevraagde interviews geeft, dan stapt zij op een kleine plastic verhoging, waarschijnlijk geleend van de bezitter van een caravan. De Amerikaanse heeft het opstapje nodig om op gelijke hoogte te komen met de camera. Een vrouw van boven naar beneden filmen, het oogt slecht.

Verder steekt de 1 meter 42 metende turnster boven de rest van de wereld uit. Ook in Stuttgart heeft zij iedereen weer aan haar voeten. In 2013 dook het Amerikaanse wonderkind op bij de WK van Antwerpen. Zij loste Gabby Douglas af, de olympisch kampioene van Londen. Haar naam was meteen gevestigd. Niemand sprong hoger en draaide sneller dan het meisje uit Columbus, Ohio.

Titel op titel

Biles turnde daarna van wereldtitel naar wereldtitel. Haar recordaantal, ver voorbij legendes als Svetlana Khorkina en Nadia Comaneci, staat na de door de VS gewonnen finale van de landenteams in Stuttgart op vijftien titels. Haar enige misser betrof de olympische balkoefening van Rio in 2016. Ze greep om haar evenwicht te bewaren de balk vast. Het was de Nederlandse pirouettekoningin Sanne Wevers die profiteerde en het goud omgehangen kreeg.

Biles heeft een bijzondere levensgeschiedenis. Haar drugsverslaafde moeder was niet in staat haar op te vangen. Grootvader en -moeder Ronald en Nellie adopteerden haar en zusje Adria. Simone kreeg thuisschool, omdat de trainingsverplichtingen in haar Texaanse turninternaat groot waren. Als zovele turnsters werd ze het slachtoffer van misbruik, door teamarts Larry Nassar, die vorig jaar voor 175 jaar in de gevangenis belandde. Ze getuigde op Twitter van haar lot, om lotgenoten te troosten en inspireren.

In de turnhal is zij grensverleggend. In Stuttgart turnde zij twee nieuwe elementen, een op vloer (tweevoudige salto met drie schroeven) en een op balk (dubbele salto, dubbele schroef). Het waren de Biles 3 en 4. Ze had al twee elementen achter de naam staan.