UITGEROOKT - Hoe de (e-)sigaret uit Nederland verdwijnt

Hoe lang zal het nog duren tot de sigaret definitief uit Nederland verdwijnt? En wordt dan ook de e-sigaret naar de asbak verbannen? Lees hier de mooiste verhalen en dilemma's over roken, anti-roken en het grijze gebied daar tussenin. 

Stoptober

Deze podcasts helpen je om te stoppen met roken
Zelfhulpboeken, zoals de stopbijbel van Allen Carr, helpen je een handje om van het roken af te komen. Maar met afkickverschijnselen kan het lastig zijn om je te concentreren op een boek. Voor wie trillend onder een dekentje op de bank ligt is luisteren soms fijner. Deze podcasts gaan je helpen deze Stoptober.

Hoe maak je van Stoptober een succes?
'Bestrijd het Pavlov-effect, waarbij je een bepaalde handeling met een sigaret associeert. Hoe meer je die associaties uit de weg gaat, hoe makkelijker het is om te stoppen.' Experts en een ervaringsdeskundige hoe je stopt met roken.

Het is nooit te laat om te stoppen
'Ook, nee juíst, als iemand al meer dan dertig jaar rookt als een schoorsteen, zijn de gezondheidsvoordelen groot', zo schrijft huisarts Danka Stuijver. 'Het is nooit te laat! Góóóóóóó Quitters!'

Na één cursus van vier uur nooit meer zin in een sigaret. Gidi Heesakkers probeerde het
Het op de site vermelde stoppercentage is 81 procent. Het zal niet alleen de aanwezigen benieuwen: hoe dan? En wat mezelf betreft: ga ik, een matig gemotiveerde matige roker met nog één Lucky Strike op zak, óók met de peuk breken?

Zo verloopt de strijd tegen het roken

Grauwe pakjes sigaretten verstopt in grijze kasten: in de tabakswinkel zien ze het wel
Ook de tabakswinkels moeten sigaretten in een kast verstoppen en per 1 oktober krijgt alle tabak een merkloze verpakking. Hoe ziet de winkelier de nieuwe fase van staatssecretaris Blokhuis’ oorlog tegen het roken?

Aantrekkingskracht van tabak op jongeren blijft onverminderd groot
Waar steeds meer volwassenen stoppen met roken, is dat voor jongeren moeilijker. In 2019 rookte een op de drie jongvolwassenen van 20 tot 24 jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos-instituut. Verontrustend, vindt de onderzoeker.

Neutrale verpakking wordt ook voor de sigaar en e-sigaret verplicht
Alle rookwaar moet in neutrale eenvormige verpakkingen worden verkocht. Voor sigaretten en shag geldt deze verplichting per 1 oktober. Het kabinet wil dat dit ook voor sigaren en ‘elektronische dampwaar’ zoals de e-sigaret gaat gelden.

Hoge Raad bant rookruimtes definitief uit horeca
Rookruimtes in de horeca moeten definitief dicht. Niet-rokers zouden volgens de Hoge Raad ‘sociale druk’ kunnen ervaren om die ook te betreden. Bovendien bepaalt een internationaal verdrag, dat ook door Nederland is ondertekend, dat overheden op geen enkele manier roken moeten faciliteren.

Verhalen van rokers

Eva Hoeke zat naast een tevreden roker. 'Je heb toch geen last van de rook, hè?'
De man keek een tikje meewarig naar mijn ei en sprak: ‘Ik vraag het altijd netjes, want je hebt er tussen, die klagen over alles. Kijk als je nou zegt: in restaurants mag je niet roken, dat kan ik nog begrijpen. Daar zit je met al dat eten. Maar die lui willen de terrassen óók rookvrij maken. En dan denk ik: nee, dat gaat te ver.

Columnist Jacq. Veldman drukt haar laatste sigaret uit. Flarden uit een rokersleven
Ik inhaleerde. En ik blies uit. En met het uitblazen, blies ik alles wat er die verhipte dag op mijn pad was gekomen er helemaal uit. Tijdens het roken heb je álle tijd om intelligente verbanden te leggen, waar je normaal gesproken gewoon niet aan toe komt. Het zou een van de laatste keren zijn dat ik op mijn dakterras een sigaret rookte, maar dat wist ik nog niet.

Cécile Narinx' over het summum van treurig: het rookhok
Een rookhok is in negen van de tien gevallen het summum van treurig. Omdat het nergens zo smerig ruikt als daar. De geur van losers. Van gebrek aan discipline, van ruggegraatloosheid en schaamte. Een eenzame ziel in een helverlichte rookruimte. Maar heel af en toe wordt het, ondanks dat alles, tóch gezellig in het rookhok.

Geen 100, geen peuk

Vraagt een 99-jarige mevrouw bij de kassa om een pakje Marlboro, vraagt de caissière om haar paspoort en zegt: 'Sorry, u bent nog niet oud genoeg.' Dat worden interessante taferelen bij de kassa, als Richard Creagan zijn zin krijgt.

Eva Roefs fotografeerde rookruimtes: het summum van treurigheid

Rookruimte in een inmiddels verdwenen café in de Warmoesstraat in Amsterdam. 

Het dilemma van de rookvrije psychiatrie

Sinds 1 januari is het hele terrein van het UMC Groningen rookvrij. Dus ook de gesloten psychiatrische afdeling, en dat is zowel ethisch als medisch een dilemma. ‘Roken kan een medisch heilzame werking hebben.’ Beluister het verhaal, of lees het hier.

Klopt dit wel? 

In Nederland sterft elk half uur iemand aan de gevolgen van roken, zeiden experts onlangs in de media. Klopt dit cijfer? De Volkskrant zocht het uit.

Campagne tegen roken: Dag klas, ik ben heel erg ziek door roken
Muisstil is het als Anne Marie van Veen het woord neemt. 'Ik ben 46 jaar, moeder van vier kinderen. Ik ben hier om jullie te vertellen dat ik heel erg ziek ben.' In een nieuwe campagne tegen roken worden (vooral vmbo-)brugklassers onder meer geconfronteerd met een longkankerpatiënt. Kan dat jongeren behoeden voor de sigaret?

Vanaf 2020 alleen nog sigaretten in grauwe eenvormige pakjes
Het kabinet maakt haast met het anti-rookbeleid. Begin komend jaar mogen sigaretten en shag alleen worden verkocht in eenvormige, grauwe verpakkingen die de aanschaf moeten ontmoedigen. Het kabinet wil dat er in 2040 een rookvrije generatie is opgegroeid.

Deze longarts bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van rechtszaal tot televisiestudio
Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (58). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want 'je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt'.

De opkomst en ondergang van de e-sigaret

Is het einde van de e-sigaret nabij?
Nu in de Verenigde Staten gebruikers van de e-sigaret ernstige longklachten melden en er zelfs doden zijn gevallen, staat het product – waar tabaksfabrikanten hun hoop op hebben gevestigd – onder druk.

Zeer verslavende e-sigaret Juul begon idealistisch
Juul, de populairste e-sigaret van de Verenigde Staten, is omgeven met controverse. Volgens Amerikaanse autoriteiten is het verantwoordelijk voor een ‘nicotine-epidemie’ onder tieners. ‘We zijn decennia bezig geweest de tabaksindustrie te bestrijden vanwege de sigaretten, nu moeten we hetzelfde doen vanwege de e-sigaretten.’ De zwaarste variant van Juul is in Nederland verboden.

Strengere regels rookloze sigaret
Doordat IQOS zelf geen tabak bevat - de tabakhoudende 'heatsticks' moeten er apart ingestopt worden - valt hij buiten de Tabaks- en rookwarenwet. Het apparaatje hoeft dus niet aan de strenge eisen te voldoen die wel gelden voor sigaretten en e-sigaretten en ligt zonder waarschuwing of leeftijdsgrens in de schappen.Ook geldt er geen reclameverbod. Daar moet verandering in komen.

Hoe schadelijk is de e-sigaret?
Een e-sigaret bevat in tegenstelling tot gewone sigaretten geen tabak, maar een vloeistof die wordt verdampt en geïnhaleerd. 'Dampen' wordt het genoemd. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komen er ook geen giftige verbrandingsstoffen als teer en koolmonoxide vrij.

Rokersdilemma’s: Lezers vragen andere lezers om raad

Wat moeten we met buiten rokende buren?
Wij wonen in een koopappartement in Amsterdam. Sinds twee jaar wonen er twee stevige rokers onder ons. In de zomer komt de rook elk uur vanaf hun balkon omhoog ons huis binnen. We moeten dan de deur dicht doen, omdat ik astmatisch ben. We zijn al twee keer bij de buren langs geweest. We hebben rookpauzes en burenbemiddeling voorgesteld. Ze zouden daarop terugkomen, maar dat hebben ze niet gedaan. Onze woning konden wij in de hete zomer van afgelopen jaar ventileren noch koelen. 

Lees hier de antwoorden

Volg ons