Zo ziet het Midden-Westen van de VS er uit door de 'Polar Vortex'

Een wervelende poolwind heeft een groot deel van het Midden-Westen van de Verenigde Staten volledig lamgelegd. Op sommige plaatsen is het zeker 40 graden onder nul geweest en er zijn minstens tien mensen om het leven gekomen.

Een student uit China neemt een selfie bij Lake Michigan in Chicago. Foto: EPA.

De meesten van hen zijn verkeersdoden, maar anderen zijn doodgevroren. Zo werd in Milwaukee (Wisconsin) een man doodgevroren in zijn garage aangetroffen, en is er woensdag in Detroit een 70-jarige man dood op straat gevonden.

In een groot deel van het gebied zijn scholen, universiteiten en overheidsgebouwen gesloten, er wordt geen post meer bezorgd en duizenden vluchten zijn geannuleerd.

De bittere kou is het gevolg van een koude luchtstroom, de ‘polar vortex’, die normaal gesproken boven het Noordpoolgebied wervelt, maar zich nu naar het zuiden heeft verplaatst. In International Falls, Minnesota, is een temperatuur van -48 graden Celcius gemeten. Op Antarctica was het met -31 graden warmer.

Een man neemt een foto aan de oever van Lake Michigan, waar het rond 20 graden onder nul is. Foto: Getty Images. 

Een man probeert in de kou overeind te blijven langs de oever van Lake Michigan, bij Chicago. In de steden zijn overal opvangcentra geopend waar mensen, vooral daklozen, zich weer kunnen opwarmen. Foto: AFP.

Een hardloper in Minneapolis is bevroren. Foto: AP.

Een ongeluk in Grand Rapids, Michigan. De politie waarschuwt voor het verhoogde risico op ongelukken op ijzige snelwegen. Foto: Reuters.

Een man gooit heet water in de ijskoude lucht bij Lake Michigan in Chicago. Foto: EPA.

Een student uit China poseert voor een foto aan de oever van het bevroren Lake Michigan in Chicago. Foto: EPA.

Een havenlicht aan de oever van Lake Michigan is bedekt met sneeuw en ijs. Foto: AP.

De James Versluis breekt het ijs op de bevroren Chicago River. Foto: AFP.

Mensen op straat in New York. Op sociale media worden foto’s gedeeld van mensen die hun honden in meerdere laagjes kleding steken voordat ze deze uitlaten. Foto: Getty Images.

 

Stoom van Lake Michigan bedekt het Adler Planeterium in Chicago. Foto: EPA.

Een havenlicht bij Lake Michigan is bedekt met sneeuw en ijs. Foto: AP.