Ontmoet Sofie

Wat twee jaar geleden begon met een eenvoudig verzoek, is voor Snezhana vor Büdingen uitgegroeid tot een project voor het leven. Ze volgt Sofie, een vrouw met het syndroom van Down. 

De net 20-jarige Sofie heeft een verstandelijke beperking, ze spreekt traag, vindt vaak de juiste woorden niet, maar dat staat een ‘diepe, emotionele band’ met fotografe Snezhana von Büdingen uit Keulen niet in de weg. Anderhalf jaar kent ze het meisje met het syndroom van Down uit het dorpje Eilenstedt, in wat Duitsers uit grote steden ‘diep in de provincie’ plegen te noemen. Von Büdingen, in 1983 geboren in Rusland, bezocht het meisje in 2017 voor het eerst op verzoek van de moeder van Sofie. Ze raakte gefascineerd, niet alleen door het meisje, maar ook door haar omgeving – ‘een sprookjesachtig huis in een prachtig landschap’. Daar helpt Sofie haar moeder met het verzorgen van paarden, pluimvee en honden, en met het huishouden.

Het ‘schuchtere meisje is graag alleen’, en op de meeste foto’s is ze dan ook zonder anderen te zien – liggend op een sofa, met een kroontje op als een prinses, of buiten in een ouderwets bad terwijl een paard zich over haar buigt, of met een sigaret op het erf. Op sommige foto’s is Sofie afgebeeld met haar vroegere vriendje uit de buurt, Andy. ‘Sofie treurt er nog steeds om dat het tussen hun beiden is misgelopen’, zegt Von Büdingen, die vurig hoopt dat het meisje ‘een nieuwe liefde vindt, want ze heeft liefde nodig’. Sofie’s moeder neemt haar af een toe mee naar een uitgaansgelegenheid buiten het dorpje.


Von Büdingen, die internationale prijzen won voor haar documentaire-achtige fotoseries en portretten, is vast van plan het meisje te blijven volgen met haar camera, na de fotoserie ‘Ontmoet Sofie’. ‘Ik wil graag weten hoe ze de stap naar volwassenheid zet’. De belangstelling van Von Büdingen is dan ook niet louter professioneel, ‘maar vooral emotioneel’. Von Büdingen, die met tussenpozen van twee, drie maanden naar Eilenstedt wil reizen: ‘Misschien maak ik er een project voor het leven van’.