Mee met Willem II: ‘Deze finale is ook een beloning voor alle supporters’

Groot was het optimisme toen 18 duizend Willem II-supporters zondag naar de Kuip afreisden. Dat bleek misplaatst, maar bij het laatste fluitsignaal klapten ze hun handen stuk.

De muziek schalt al over de parkeerplaats van het Willem II-stadion als de eerste supporters zich zondagochtend om 10 uur verzamelen. ‘Een speciale dag’, zegt Koen van den Hout. De afgelopen weken heeft hij nergens anders aan gedacht dan aan de bekerfinale. Nu is de dag eindelijk aangebroken.

Het in vorm verkerende Ajax mag dan de uitgesproken favoriet zijn, het doet niets af aan het optimistische gemoed van de Tilburgse fans. ‘Met Isak hebben we de beste spits van de eredivisie’, zegt de 22-jarige Sjors, terwijl het plein rond het stadion voller en voller stroomt. ‘Het is sowieso al mooi dat we met zijn allen naar de Kuip gaan. De club leeft als nooit te voren.’

Verdeeld over 225 bussen vertrekken rond het middaguur ruim 18 duizend Willem II-supporters naar Rotterdam, waar de eerste prijs sinds 1963 (beker) gepakt moet worden. Willem II speelde in 2005 nog een bekerfinale. Toen was PSV veel te sterk (4-0). Ook toen was Van den Hout erbij.

De rood-wit-blauwe stoet doet Van den Hout goed. Hij wijst op de jaren negentig toen hij met slechts vier andere supporters het uitvak van Heerenveen bevolkte. Het staat in schril contrast met de massa fans nu. ‘Geweldig om te zien dat de club er weer toe doet. De sfeer in het stadion is het hele seizoen al top.’

Tien jaar geleden balanceerde Willem II op het randje van faillissement. En in 2011 degradeerde de club. Het was voor de fans het signaal achter hun ploeg te gaan staan. Sindsdien is de sfeer omgeslagen.

Sjors: ‘Deze finale is ook een beloning voor alle supporters. We zijn tegenwoordig met velen bij uitwedstrijden en bij thuisduels hangt er veel meer sfeer.’

De stemming is opperbest, maar bij 2-0 ebt het geloof op een stunt weg. Ondanks de ruime nederlaag (4-0) klappen de supporters bij het laatste fluitsignaal hun handen stuk. Voor hun spelers en voor oud-Willem II’er Frenkie de Jong. Daarna zoekenze teleurgesteld de bussen weer op.

Zo eindigt de dag die zo feestelijk begon toch in een kleine deceptie.