‘Ik kreeg donaties van mensen van wie ik het niet had verwacht – van mijn ex, bijvoorbeeld.’

Martine Timmerman (38)

Diagnose

Licht traumatisch hersenletsel

Bedrag

€12.000 (van de benodigde €15.000)

Behandeling

Cognitive FX

Afloop

Goed, maar ze is nog niet helemaal de oude

Land

Verenigde Staten

De hersenschudding van Martine ging maar niet over, zeseneenhalf jaar niet. Totdat ze hoorde over een gloednieuwe behandeling in Utah.  

De opmars van medische crowdfunding

Dit verhaal is onderdeel van een groot onderzoek naar medische crowdfunding. Lees hier de 5 lessen die we leerden.

‘Ik weet nog precies wat ik dacht toen ik voor het eerst over de behandeling hoorde. Dat ze me toch niet in vijf dagen konden verlossen van iets waarmee ik al zeseneenhalf jaar worstel? Iets waardoor ik al die belangrijke jaren van mijn leven heb stilgestaan?

‘Op mijn 31ste ben ik op mijn hoofd gevallen. Ik werkte als sociaal hulpverlener en probeerde een vechtpartij tussen jongeren te sussen. Ik verloor mijn evenwicht toen iemand me probeerde te wurgen. Misschien was ik even buiten westen, dat weet ik niet meer precies. Ik herinner me vooral het verwarde gevoel in mijn hoofd, de bedrijfsarts die zei dat ik waarschijnlijk een hersenschudding had en het feit dat ik even later geen normaal gesprek meer met mijn moeder kon voeren – zo warrig voelde mijn hoofd.’

‘In Nederland kreeg ik de ene misdiagnose na de andere’

Luister naar Martine

‘Die hersenschudding ging nooit over. Een film kijken op de bank was al te vermoeiend. Van een middagje met vriendinnen moest ik dagen bijkomen. Ik zag mijn sociale leven uit elkaar vallen. In de Nederlandse zorg kreeg ik de ene misdiagnose na de andere. Een psycholoog zei dat ik pleinvrees had, en depressief was. Ik kon me daar niet in herkennen. Ik ‘moest ermee leren leven’, dat was de boodschap die ik daarna kreeg.

‘Dat accepteren was moeilijk en frustrerend, maar ik zou zeggen dat het me vorig jaar voor 99 procent was gelukt. Ik had een rustig en geïsoleerd leven voor mezelf gecreëerd, met zo min mogelijk bezigheden en prikkels.

‘Toen las ik het verhaal van een lotgenoot. Zij worstelde ook al jaren, maar was nu grotendeels hersteld, bij een nieuwe kliniek in de Amerikaanse staat Utah. Daar kreeg je een intensieve trainingsweek vol cognitieve taken om je brein weer gezond te maken. Ik voelde dat mij dit ook ging helpen. Dat het de schop was die ik zo hard nodig had om er weer bovenop te komen. Ik heb veel gehuild, de dagen daarna. Het is heel verwarrend als zoiets na zes moedeloze jaren op je pad komt.

‘Ik ben heel eerlijk: het crowdfunden voelde als bedelen. Je moet je campagne continu onder de aandacht brengen. Iemand die eerder naar Utah ging hielp me. ‘Je moet je bericht blijven delen’, zei ze dagelijks, ‘anders krijg je het nooit rond’. Ik was dankbaar voor het geld, maar voelde me tegelijkertijd bezwaard. Ik kreeg donaties van mensen van wie ik het niet had verwacht – van een ex en zijn familie, bijvoorbeeld. Andere mensen doneerden juist niet terwijl ik het van hen wel verwachtte. Dat zette me wel even aan het denken.

‘De behandeling in Amerika heeft geholpen. ‘De ziel zit er weer in’, zei een vriendin laatst tegen me. Het kippenvel schoot me toen over mijn lijf. Ik moet, na mijn bezoek aan de kliniek, nog dagelijks trainen, maar voel me al wel een stuk beter. Als ik vroeger naar de bouwmarkt wilde, dan moest ik dat een dag van tevoren plannen. Nu spring ik gewoon op de fiets.

‘Nu krijg ik vier of vijf berichten per dag van Nederlanders die ook naar Utah willen. Ik help ze heel graag, maar zeg ook dat het geen wonderbehandeling is. Niet iedereen komt er zo goed uit als ik.’


Wat we leerden

‘Wonderen bestaan’ en 4 andere lessen over medische crowdfunding


De cijfers achter medisch crowdfunden

Medisch crowdfunden in cijfers