Klusinspiratie opdoen?
Bekijk deze bijzonder verbouwde huizen

Klusinspiratie opdoen? We gingen binnenkijken bij bijzonder verbouwde woningen en leerden dat we als klusser groots mogen dromen.

I

Van bedrijfskantine naar loft

In de jaren vijftig werd er in dit enorme pand geluncht door het personeel van de KNSM, maar tegenwoordig is de scheepsbouw vertrokken en is de oude kantine door Suzanne de Goeij en Stefan Hooijer omgebouwd tot loft. Voor het ontwerp vroeg de architect hoe hun ideale dag eruit zag. Ontbijten, lunchen en dineren met uitzicht op het water was het antwoord. Veel hoge ramen dus.

Opmerkelijk?

Het hoogste punt van de loft is zeven meter. Dankzij veel en grote meubels is de akoestiek toch prettig.

II

Nooit meer de kroeg uit

Beeld: Mirjam Bleeker

Noortje de Keijzer is met haar vriend de kroeg gaan bewonen waar ze vroeger een kamer boven huurde. Ze hadden wel wat bedenkingen: de vloer stond krom, het behang was afgebladderd en het was een donker hol. De ideale ligging trok ze toch over de streep. En de aanwezigheid van een biertap natuurlijk. Noortje: ‘Het was hier zo donker. We moesten wel lichte kleuren gebruiken. We wilden een beetje het stijlvolle loftgevoel, vandaar de keuze voor meerdere grijstinten. Dan krijg je een mooie vlakverdeling en mooi lijnenspel.’

Opmerkelijk?

De oude bar staat er nog. ‘Die verplicht ons wel geregeld een feestje te geven. De oude barkrukken staan nog in de kelder, die halen we dan tevoorschijn en op de bar kun je plaatjes draaien.’

III

Duurzaam koetshuis

Beeld: Wouter Stelwagen

Rolf Bruggink en Yffi van den Berg verbouwden een oud koetshuis met sloopmateriaal afkomstig van een naburig gebouw. Daarmee wilden Rolf en Yffi laten zien dat je van oud materiaal weer echte architectuur kunt maken.

Opmerkelijk?

Uitgangspunt was dat het materiaal anders gebruikt zou worden dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. Daardoor werden Rolf en Yffi gedwongen om nog meer te kijken naar de creatieve mogelijkheden. Een deur werd dus niet snel opnieuw gebruikt als deur, de oude radiatoren zijn wanden geworden.

IV

Gymzaal met huiselijk gevoel

Beeld: Els Zweerink

Ontwerpers Floris Schoonderbeek en Kathlijn de Booij hebben een oud gymnasium in Arnhem omgetoverd tot woon- en werkplek. In de klaslokalen zijn nu in plaats van scholieren, ondernemers aan het werk. Zelf hebben Floris en Kathlijn hun intrek genomen in de voormalige gymzaal. Ze hebben de ringen laten hangen maar de basket toch maar verwijderd: ‘We wonen in een gymzaal, maar we willen een huiselijk gevoel.’

Opmerkelijk?

Geinspireerd door het levensmotto ‘take your pleasure seriously’ van het ontwerpersduo Charles en Ray Eames, besloten Schoonderbeek en De Booij tot aankoop van de oude school. ‘Wij wilden net als zij een studio aan huis en onze creativiteit met andere ondernemers delen.’

V

Ruim wonen op een scheepswerf

Beeld: Wouter Stelwagen

Maar liefst 400 vierkante meter hebben Reineke Antvelink en Olaf van den Berg tot hun beschikking in dit voormalige hoofdgebouw van een scheepswerf. Dankzij natuurlijke kleuren en materialen is de inrichting van industrieel naar warm en huiselijk getransformeerd.

Opmerkelijk?

Muren van veertig centimeter dik zorgen ’s zomers voor verkoeling en ’s winters voor verwarming.

VI

Fusionkasteel

Beeld: Els Zweerink

Michael en Ayla Hecken plakten achter een klassiek 14de-eeuwse voorgevel een modern huis – het resultaat is een opmerkelijk fusionkasteel. Tijdens de verbouwing moest Michael wel duizend ton afval afvoeren. ‘Toen ik het huis dertien jaar geleden ontdekte, was het een ruïne. De achterkant heb ik gesloopt en daarna modern opgebouwd. Het was moeilijk de moderne achterkant te combineren met de oude voorgevel. Nu vind ik het geweldig.’

Opmerkelijk?

Hoewel dit pand landelijk is gelegen, is de stad niet ver weg. ‘Er stroomt een riviertje vol vis achter ons huis. Bevers en herten struinen over ons erf. En toch sta je in een halfuur in het centrum van Berlijn.’

VII

Zelfgebouwd houten huis

Beeld : Marie Wanders

Paulien van Noort en Arno Schuurs bouwden zelf hun houten huis in het Overijsselse Diepenveen. Hun voorkeur voor hout heeft vooral een praktische reden legt Arno uit: ‘Ik heb veel gebouwd en heb een hekel gekregen aan het stuken, het stof en de smerigheid die bij veel andere materialen komen kijken. Hout ruikt lekker en je hoeft niet na te denken over de kleur.’

Opmerkelijk?

Arno en Paulien wilden af van de traditionele huis-tuinverdeling, waarbij je bij wijze van spreken tegen de coniferen van de buren aan zit te kijken. ‘Vandaar dat we een patio, een binnentuin, hebben gemaakt.’

VIII

Jungle aan de Amstel

Beeld: Inga Powilleit

Hoewel Maarten Spruyt middenin de stad woont, houdt hij van de natuur. Met een grote hoeveelheid planten creëert hij een junglegevoel in eigen huis.

Opmerkelijk?

Bij de inrichting van zijn huis is vormgever Spruyt net zo te werk gegaan als bij de inrichting van een tentoonstelling. ‘En bij mij is het altijd veel. Ik ben nou eenmaal geen minimalist: ik hou van composities waarbij je blik alle kanten op wordt getrokken en waarin je niet meer ziet waar het een ophoudt en het ander begint.’

IX

Boerderij in Zuid-Limburg

Beeld: Henny van Belkom

Geen truttige nieuwbouw, maar een stoer verbouwde boerderij, met veel staal hout en beton. Dat was wat Jeanne Dekkers voor zich zag in Zuid-Limburg. Ze verving de zoldervloer voor vides van houten balustrades waardoor de ruimte maar liefst 4,5 meter hoog werd.

Familieproject

Het ontwerpen van het huis was een familieproject. Niet alleen Jeanne zelf, maar ook twee van haar kinderen waren als architect betrokken. ‘Er ligt nog een plan voor een uitkijktoren, zodat we tot Maastricht over het landschap kunnen kijken.’